"Gospodo iz Ministarstva kulture, shvatite da ste tu radi nas"

Glumac Simo Trebješanin, uz kolege i upravu Gradskog pozorišta, iznio nezadovoljstvo umjetnika Granskim kolektivnim ugovorom

19796 pregleda 12 komentar(a)
Simo Trebješanin iznio nezadovoljstvo povodom GKU, Foto: Krsto Vulović
Simo Trebješanin iznio nezadovoljstvo povodom GKU, Foto: Krsto Vulović

Da li su kultura i njeni stvaraoci potrebni crnogorskom društvu? Ministarstvo kulture postoji radi umjetnika, a ako njih nema, nema ni kulture, pa ni taj resor nije potreban.

To je pitanje, ali i poruka, koju je glumac Simo Trebješanin uputio u ponedjeljak veče sa velike scene Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović", neposredno uoči izvedbe predstave "Bez portfelja" kojom je Gradsko pozorište obilježilo 27. mart, Svjetski dan pozorišta.

No, Trebješanin na sceni nije bio sam. Njegove kolege, kao i uprava Gradskog pozorišta pridružile su mu se i pružile podršku kulturno-umjetničkim stvaraocima, ovoga puta glumcima koji su sa gorčinom dočekali praznik teatra ove godine. Podsjećajući da je povodom nezadovoljstva Granski kolektivni ugovor (GKU) koji je Vlada usvojila na predlog Ministarstva kulture, Trebješanin je ponovio i da su zaposleni u umjetničkom sektoru stupili su u štrajk upozorenja.

Glumci i uprava Gradskog za bolji položaj umjetnika
Glumci i uprava Gradskog za bolji položaj umjetnikafoto: Krsto Vulović

"Razlozi su što će po novom GKU jedino nama, iz nama neznanih razloga, plata u ovo vrijeme inflacije, biti povećana 3,5 odsto, dok svima ostalima, zaposlenim u kulturi Crne Gore 20 do 25 odsto", kazao je Trebješanin, koji je istakao da nije problem novac, već poniženje.

"Pitamo se čime smo mi to zaslužili? Možda time što dostojno i na najbolji mogući način predstavljamo svoju zemlju gdje god da odemo? Možda je razlog što gdje god da odemo vratimo se sa nagradama? Šta je razlog ovakvoj i ovolikoj diskriminaciji i degradaciji nas kao umjetnika i, što je još gore, nas kao ljudi? Mi smo ti koji smo nosioci kulture i kulturnog stvaralaštva ove zemlje, zajedno sa svim ostalim umjetnicima, muzičarima, slikarima, da ne nabrajam... Pa se pitam, da li smo potrebni našem društvu? Da li kultura treba našem društvu? Da li kultura ima uticaja na naše društvo i da li ovom društvu treba kreacija ili degradacija?", samo su neka od brojnih pitanja koja je Trebješanin postavio.

Mi smo u štrajku upozorenja. Trećeg ili četvrtog (aprila) očekujem odgovor da vidim šta će se desiti sa nama. Ja lično, kao neko ko je 26 godina u pozorištu, igram još večeras..., jer stvarno neću da dozvolim da me ponižavaju, ne kao glumca, nego kao čovjeka", poručio je Trebješanin i istakao da očekuje podršku kolega

Na Svjetski dan pozorišta ponovili upozorenje Ministarstvu kulture povodom GKU
Na Svjetski dan pozorišta ponovili upozorenje Ministarstvu kulture povodom GKUfoto: Krsto Vulović

A na sceni su se mogli vidjeti transparenti sa porukama: "Ne vrijeđaj mi koeficijent", "Kultura je kičma naroda", "Ne postoje velike i male uloge, postoje veliki i mali koeficijenti", "Za cijelu kulturu 0,8 odsto budžeta, za umjetnika bez kojeg nema kulture 0.3, povećanje koeficijenta - kultura nije nemasno mlijeko" i druge.

Trebješanin je istakao i da niko od nadležnih nije došao da vidi kako izgleda proces stvaranja predstave, jer da jesu, ne bi bilo govora o tih 3,5 odsto.

Gradsko pozorište Podgorica, Gradsko Pozorište
foto: Krsto Vulović

"Da niste slučajno kad pitali koliko je glumaca bez krova nad glavom? Da niste kad pitali ili slučajno prisustvovali radu i rađanju jedne pozorišne predstave? Da vidite kako je to lako! Kad si znojav, kad si u prašini, na hladnoći, na vrućini, bez vode, bez tuša, bez garderobe, bez uslova za rad", kazao je i poručio:

"E pa, gospodo iz Ministarstva kulture, vrijeme je da shvatite da ste vi tu radi nas. Vi ste servis koji treba ili bi trebalo da je u službi umjetnika. Nismo mi servis vama, već vi nama. Gospodo iz Ministarstva kulture, unizili ste nas, degradirali, diskriminisali i doveli na rub egzistencijalnog opstanka. I mi imamo porodice, i mi imamo djecu, i mi i naša djeca moramo jesti. Mnogo smo prepreka smo prošli. Pozorišta je od antičkih vremena bilo, pozorišta ima i pozorišta će biti. Ako vam pozorište ne treba, onda gospodo to jasno recite, a mi ćemo znati kako da vam odgovorimo. Samo da vam kažemo, da vam onda ne treba ni kultura. Bez kulture, gospodo, nema ni vas ni nas. I zato vas ne razumijemo, umjesto da se borite za nas, vi nam nudite 3,5 odsto", istakao je Trebješanin.

Gradsko pozorište Podgorica, Gradsko Pozorište
foto: Krsto Vulović

On je zahvalio kolektivu i upravi Gradskog pozorišta na podršci, uz konstataciju da to nije čest slučaj. Svoje obraćanje publici, od koje je zatražio podršku i pomoć u borbi za kulturu, borbi za dostojanstvo kulturno-umjetničkih stvaralaca i njihovih porodica, zaključio je upozorenjem da nove predstave neće igrati, dok ne stigne adekvatan odgovor nadležnih.

"Što se mene lično tiče, ovu predstavu večeras igram. Mi smo u štrajku upozorenja. Trećeg ili četvrtog (aprila) očekujem odgovor da vidim šta će se desiti sa nama. Ja lično, kao neko ko je 26 godina u pozorištu, igram još večeras. Nadam se da će me i moje kolege tu podržati, jer stvarno neću da im dozvolim da me ponižavaju, ne kao glumca, nego kao čovjeka", zaključio je Trebješanin, a prisutni u publici pozdravili su umjetnike dugim i glasnim aplauzom, uz stojeće ovacije.

Bonus video: