Odnos prostora prema realnosti

Izložba fotografija “Heterotopije” Siniše Vlajkovića, biće otvorena sjutra u Podgorici

2279 pregleda 0 komentar(a)
Les Parapluies de Fujairah UAE 2011., Foto: Siniša Vlajković
Les Parapluies de Fujairah UAE 2011., Foto: Siniša Vlajković

Izložba fotografija “Heterotopije” autora Siniše Vlajkovića iz Beograda, biće otvorena sjutra u Podgorici, u fotografskoj galeriji “F 64” u Ulici Đoka Miraševića 61, u 19 časova.

U eseju “O drugim prostorima”, a povodom fotografija Siniše Vlajkovića, Jovana Sakić ističe da ova izložba nastoji da predstavi raznolike fotografske aspekte njegovog opusa, kao reprezentativno zahvatanje u te “druge prostore”, koji postaju radikalno ugroženi u našoj globalizovanoj sadašnjosti.

”Na neki način, svi prostori prikazani u fotografijama Siniše Vlajkovića su ‘drugi prostori’, imaju isti odnos prema realnosti kao njegov tretman vremena. Svojstvo te ‘drugosti’ ovih fotografija jeste u njihovom zahtijevanju potpunije egzistencijalne slobode ili autentičnosti”, istakla je ona.

Tall Grande Super Supreme Umm AI Quwain UAE 2011.
Tall Grande Super Supreme Umm AI Quwain UAE 2011.foto: Siniša Vlajković

Radovi iz ciklusa “Ponovo nađeno vreme”, “Genius Loci”, “Balkanski džez” i “Largo”, nastali u periodu između 2004. i 2019. godine, usredsređeni su na Vlajkovićevo istraživanje estetskog statusa fotografije, objašnjava ona.

”Njihov navodni realizam najavljen je kao čin stvaranja slika u spoljnom svijetu. Njegov idiosinkratski izbor prikazanih prostora uvijek naglašava njihovu neusklađenost sa sadašnjicom, izmještenost iz glavnih tokova predstava zapadne savremenosti. Taj sveprožimajući osjećaj ‘izvanvremenosti’ otkriva njegove fotografije uvijek kao političke, čak i u odsustvu eksplicitne političke poruke. U svakom slučaju, njihov emocionalni registar obuhvata usamljenost, jer ih nevidljivost protagonista uvijek postavlja sa one strane moći/napretka/ubrzanja kapitala”, zapisala je Sakić.

Under Construction Dubai 2006.
Under Construction Dubai 2006.foto: Siniša Vlajković

Vlajković je rođen 1969. godine u Beogradu. Nakon što je diplomirao na Katedri za Prostorno planiranje Univerziteta u Beogradu, preorijentisao se na grafički dizajn i marketing i radio kao art direktor u vodećim marketinškim agencijama u Beogradu, Londonu, Bejrutu, Dubaiju i Abu Dabiju. Uporedo se aktivno angažovao na ličnim projektima na polju fotografije, dokumentujući svoje utiske o Bliskom istoku i Balkanu. Svoje radove je izlagao na međunarodnoj sceni i objavljivao u brojnim značajnim publikacijama.

Bonus video: