„Muzički talasi” Ekaterine Šćekić

Izložba fotografija sa motivima prirodnih ljepota Crne Gore, posebno Boke Kotorske

1839 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba fotografija „Muzički talasi“ autorke Ekaterine Burakove Šćekić biće otvorena danas, u galeriji hotela CUE Podgorica (1. sprat) u 19 sati.

Ekaterina je rođena u Moskvi, gdje je završila istoriju umjetnosti i grafički dizajn na Umjetničkom institutu „Stroganov“.

Umjetnička fotografija joj od malena budi veliko interesovanje i radoznalost, i to od momenta kada je pronašla stari, očev fotoaparat, Zenit ET. To je dalje odvelo do Umjetničke škole „Rodčenko“, gdje je znanje i vještine usavršavala kod Tatjane Liberman.

Očarana prirodnim ljepotama Crne Gore, a posebno Bokom Kotorskom, umjetnici je ovog puta fokus na refleksiji.

Istoričarka umjetnosti, Aleksandra Simeunović kaže da Katja spoj zemlje i mora opisuje kao muzičke talase, koji posmatraču donose razne priče.

„Spoj mora, neba i kopna uklapa u trenutak, hvata igru svjetlosti kakva jeste, pod kojim uglom obasjava kadar koji želi da fotografiše. Njene fotografije pričaju priče vidjeli ih prvi put ili ih gledali mnogo puta… priča je uvijek drugačija, poput bajke ili sna koji nije moguće prepričati nego se, jednostavno, mora doživjeti“, ističe Simeunović.

U prethodnih deceniju imala je više izložbi u Rusiji i Crnoj Gori. U Moskvi 2012.godine u Centralnom izložbenom paviljonu na izložbi otvorenog tipa „Generacija 20. vijeka“, Katja je osvojila treću nagradu sa motivima iz Crne Gore, dok je godinu kasnije izlagala u galeriji Moskovskog Manježa „Moj posljednji kofer“. U Rusiji je izlagala i 2015, 2016, kao i 2017. godine, a u Crnoj Gori u Perastu 2018.godine „Tren neprolazni Boke i Perasta“ i u Budvi 2019.godine „Crnogorsko gumno“.

Izložba u CUE Podgorica biće otvorena do kraja aprila.

Bonus video: