Festival Ruta od 18. do 24. aprila u Podgorici

Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom Ivice Buljana ,,Tiho teče Misisipi"

6322 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Gradsko pozorište Podgorica
Foto: Gradsko pozorište Podgorica

Regionalna unija teatara održava svoj festival RUTA GRUPA TRIGLAV po treći put u Gradskom pozorištu Podgorica od 18. do 24. aprila.

Publika će imati priliku da vidi vrhunska pozorišna ostvarenja Kazališta Ulysses iz Zagreba, Beogradskog dramskog pozorišta, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Dramskog teatra iz Skoplja i Mestnog gledališča Ljubljansko, kao i Gradskog pozorišta Podgorica koje će otvoriti Festival, 18. aprila predstavom ,,Samo da je po redu”, po tekstu Stefana Boškovića, u režiji Lidije Dedović.

Dan kasnije predstavu ,"Djelidba", po motivima Skendera Kulenovića, u adaptaciji i režiji Aleša Kurta, izvešće Kamerni teatar 55 iz Sarajeva.

Dramski teatar Skoplje 20. aprila publici u Podgorici predstaviće se komadom ,"Moj muž", po tekstu Rumene Bužarovske i u režiji Nele Vitošević, a u subotu 22. aprila kazalište Ulysses i Teatar EXIT izvešće "Kabare – koncert za žlice i gitaru'".

Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom Ivice Buljana "Tiho teče Misisipi".

Festival RUTA je nastao u oktobru 2019. godine kada su, u Skupštini grada Beograda, šest pozorišta koja su nekada bila dio Jugoslavije, potpisala protokol o poslovnoj saradnji i osnovala Regionalnu uniju teatara.

Glavni cilj osnivanja Unije je bio da se institucionalizuje saradnja među članicama, omogućujući stvaranje velike regionalne koprodukcije i pružajući publici priliku da svake godine pogleda najbolje predstave iz regiona.

“Jugoslavije nema, odavno, jugoslovenskog teatra okupljenog oko RUTE ima, i te kako. Ono što mene iznenađuje i ponekad zatiče nespremnog jesu brze i radikalne promjene poetičkog promišljanja autora, pa od jedne do druge RUTE imamo prilike da vidimo potpuno drugačije autorske pristupe i trendove nego što su bili na prethodnom festivalu. U samo par mjeseci razlike. To svakako govori o vitalitetu i istraživačkom porivu većine tzv. gradskih pozorišta, nakani da se „ne stane u istu vodu“, istakao je direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica.

Bonus video: