U zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala 19 filmova

"Šest rediteljki u konkurenciji, do sada nikad nije dostignut taj broj", rekao je direktor festivala Tijeri Fremo

3999 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nova ostvarenja Vima Vendersa, Kena Louča, Vesa Andersona, Katrin Breja ili Hiriokazua Korede su među filmovima koji će biti u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg 76. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, objavio je danas direktor festivala Tijeri Fremo.

Ukupno 19 filmova će biti u takmičarskoj selekciji festivala koji se održava od 16. do 27. maja, a mogao bi da im se pridruži i 20, "Ubistva pod cvjetnim mjesecom" (Killers of the Flower Moon) Martina Skorsezea, sa njegovim omiljenim glumcima Leonardom di Kaprijom i Robertom de Nirom.

Vim Venders
Vim Vendersfoto: Reuters

Zasada je predviđeno prikazivanje tog filma van konkurencije ali bi festival volio da ga vidi u konkurenciji za Zlatnu palmu. Fremo je rekao da je upućen zahtjev u tom smislu producentima Paramaunta i Epl TV i da je važno da dobiju odgovor prije početka festivala.

Od 19 filmova u trci za Zlatnu palmu šest su ostvarenja rediteljki, među kojima Italijanka Alis Rorvaher i novodošla Senegalka Ramata-Tulaje Si, koja je upravo predstavila svoj prvi film.

"Šest rediteljki u konkurenciji, do sada nikad nije dostignut taj broj", rekao je novinarima Tijeri Fremo.

Tijeri Fremo
Tijeri Fremofoto: Reuters

Pored toga, festival će otvoriti film "Žan di Bari" francuske rediteljke Majven, kojim se obilježava i veliki povratak Džonija Depa. Film se prikazuje van zvanične konkurencije.

Dep
Depfoto: Reuters

Više reditelja ranijih dobitnika Zlatne palme vraćaju se u takmičarski program ove godine, među njima je Britanac Ken Louč, Turčin Nuri Bilge Džejlan i Italijan Nani Moreti, a žirijem predsedava reditelj koji je takođe dobitnik Zlatne palme, Šveđanin Ruben Ostlund, prošlogodišnji laureat sa filmom "Trougao tuge".

Ove godine se u takmičarskom dijelu miješaju mladi reditelji koji dolaze rijetko ili su tu prvi put sa veteranima čija imena, rad i djela su poznati.

U zvaničnoj selekciji koja uključuje i filmove van takmičarskog dijela, predstavljene u sekciji Određen pogled ili na specijalnim prikazivanjima nalaze se brojni filmovi iz SAD i Italije, dodao je Fremo. Među njima je i film iz Mongolije, prvi put u istoriji festivala, a bilježi se i veliko prisustvo afričkog filma.

Među očekivanim važnim momentima 76. kanskog festivala će biti prikazivanje petog filma o Indijana Džonsu, a predviđen je i omaž njegovom glavnom glumcu Harisonu Fordu.

Predviđen omaž Harisonu Fordu
Predviđen omaž Harisonu Fordufoto: Beta/AP

Bonus video: