O čemu govori umjetnost?

Predstavljanje knjige istoričarke umjetnosti i filozofkinje Monike Lajš Kisl biće održano danas u Podgorici, u Dvorcu Petrovića

1040 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Grażyna Makara
Foto: Grażyna Makara

Promocija knjige “O čemu govori umjetnost?” Monike Lajš Kisl, a u izdanju Transkripta, biće održana danas u Podgorici, u organizaciji Fondacije Petrović Njegoš i u saradnji sa Fakultetom umjetnosti Univerziteta Donja Gorica. Predstavljanje će biti održano u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, u prostoru Fondacije - Sobi za interdisciplinarna istraživanja i susrete, projekta Arhiv cetinjskih bijenala, u 18 časova.

”Knjiga predstavlja 19 pozicija savremene umjetnosti i dovodi ih u dijalog s teorijskim promišljanjima iz širokog spektra disciplina. Ovom prilikom profesorica Kisl je poklonila po šest svojih naslova biblioteci UDG-a; biblioteci Fondacije Petrović Njegoš - Arhivu cetinjskih bijenala; Nacionalnoj biblioteci ‘Đurđe Crnojević’ na Cetinju”, ističe se u saopštenju.

O čemu govori umjetnost, Monika Lajš Kisl
foto: Promo

U knjizi su zastupljeni teoretičari i umjetnici koji su, kombinovano na njemačkom i engleskom jeziku, dobili do 16 strana prostora. Pored toga, ispraćeni su i tekstom kustosa povodom samostalne izložbe na Katoličkom univerzitetu u Lincu i teorijskim tekstom ili intervjuom. Među njima je i crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović, kao jedina iz Crne Gore, ali i regiona.

Istoričarka umjetnosti i filozofkinja Monika Lajš Kisl je profesorica istorije umjetnosti i estetike na privatnom univerzitetu Katoličkog univerziteta u Lincu u Austriji. Njeno istraživanje odvelo ju je na Univerzitet Ludvig Maksimilian i Državnu biblioteku u Minhenu, univerzitet u Bazelu i Šaulageru iz kolekcije Lorenc, Univerzitet Jagielonian i Dokumentaristički centar Tadeuša Kantora, Cricoteka u Krakovu, kao i na druge univerzitete i umjetničke institucije u centralnoj i istočnoj Evropi. Obavljala je niz gostujućih profesorskih i nastavničkih pozicija u Europi, ali i u Americi. Uz naučni rad, aktivna je i kao kustoskinja za savremenu umjetnost.

Ona spaja pitanja rodnih studija s poticajima istraživanja teksta i slike, pristupe savremenim umjetničkim pozicijama sa širokim poznavanjem teorije umjetnosti i estetike, uvide u polje crteža s problemima globalne istorije umjetnosti...

”Umjetnost i nauka tvore svoje vlastite sfere percepcije i znanja, ali su isprepletene na mnogo načina, kako istorijski tako i u savremenom diskursu. Od 20. vijeka, a posebno od poslijeratnog razdoblja, ova polja i njihovi akteri susreću se na različite načine i zalaze na nove teritorije - takođe u lokalnom smislu. To je takođe bio put kojim je krenuo KU Linz početkom 2000-ih, kada je pokrenuo projekat Im Vorbeigehen: Umjetnost na KU Linz. Progresivna, često iznenađujuća savremena umjetnost bila je prikazana u prostorijama univerziteta zgrade, preplićući se na različite načine s istraživanjem i nastavom te privlačeći širu publiku”, navodi se u najavi povodom promocije.

Bonus video: