Crna Gora - fotografske meditacije

Monografija Saše Popovića, koja nudi drugačiji pogled na prirodu Crne Gore, biće promovisana večeras u Podgorici, u Kuslevovoj kući

2204 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija monografije "Crna Gora - fotografske meditacije", Saše Popovića biće održana večeras u Podgorici, u Kuslevovoj kući, u 19 časova.

O monografiji će govoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, umjetnik fotografije Branislav Strugar, fotograf Žak Ruket i autor. U muzičkom dijelu programa nastupiće Aleksandar Popović.

Monografija nudi drugačiji pogled na prirodu Crne Gore, a fotografije u njoj prikazuju manje poznata mjesta, ona koja nisu istrošena pogledima, navodi se u najavi i dodaje da nazivi fotografija nemaju geografske, već psihološke i filozofske odrednice.

"Monografija sadrži umjetnički prikaz estetskih vrijednosti prirodnih pejzaža Crne Gore. Obuhvata radove nastale u posljednjih 15 godina stvaralaštva autora. Devet ciklusa sadržanih u monografiji odražavaju koncept baziran na kretanju svjetla u prirodi i prikazuju svojstva prirode iza njene fizičke datosti. Autor fotografski istražuje transcedentno u prirodi, nevidljivo i nedokučivo. Za njega kamen, oblak i drvo nemaju samo fizička svojstva, već ih posmatra kao elemente 'noumenalne sinhronizacije'", ističe se u saopštenju JU Muzeji i galerije Podgorice.

Popović je imao 13 samostalnih i veći broj zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u radu umjetničkih kolonija i žirirao na međunarodnim i domaćim foto-konkursima. Radovi su mu objavljivani u magazinima posvećenim kulturi fotografije.

Bonus video: