Slušaoce vodi na muzičko putovanje

Flautistkinja Rezeda Valjejeva iz Rusije, već duže živi u Crnoj Gori, a za “Vijesti” najavljuje koncerte u Tivtu i Podgorici koje će održati 6, odnosno 8. maja

3399 pregleda 0 komentar(a)
Valjejeva, Foto: Privatna arhiva
Valjejeva, Foto: Privatna arhiva

Mlada flautistkinja Rezeda Valjejeva porijeklom iz Rusije, a koja već duže vremena živi u Crnoj Gori, održaće dva koncerta u narednom periodu, i to 6. maja u Velikoj sali Muzičke škole u Tivtu, odnosno 8. maja u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u Podgorici.

Na programu su djela za flautu od francuskih kompozitora Bornea, Boce, Debisija, Ferua i Sankana.

”Sviraću solo, ali i uz pratnju klavira i takođe ću se predstaviti publici u kamernom sastavu. Sa mnom na sceni će biti klavirista Aleksej Kurbatov i klarinetista Damjan Begović. Veliko mi je zadovoljstvo što ću biti u prilici da dočaram predivnu muziku koju su ovi odabrani kompozitori napisali za flautu, kao i to što će sa mnom na sceni biti još dva divna umjetnika”, kazala je Valjejeva najavljujući događaje koji slijede.

U razgovoru za “Vijesti” kaže da očekuje topao prijem publike i koncerte za pamćenje.

”Nadam se da ću vidjeti što više kolega i prijatelja na koncertima, kao i to da će svi gosti uživati u programu koji sam pripremila. Ovom prilikom bih htjela sve da pozovem na koncerte, 6. maja u Tivtu i 8. u Podgorici. Biće mi jako drago da vidim publiku u što većem broju”, kaže ona.

Na pitanje kako je birala program, da li su prednost imale kompozicije u čijoj izvedbi sama najviše uživa, možda one koje nude najviše prostora za prikazivanje umijeća, ili pak one za koje vjeruje da će goditi publici, kaže da joj je bilo bitno da djela budu raznovrsna, ali i da se na repertoaru nađe ponešto za svačiju dušu.

”Sve odabrane kompozicije su komponovali francuski kompozitori. To im je objedinjujuća nit. Meni se za moj instrument mnogo dopada francuska muzika i to kako flauta zvuči u kompozicijama francuskih kompozitora. Odabrala sam raznovrsna djela koja će prikazati publici i flautu i mene, sa različitih strana, i definitivno će svako moći da nađe komad koji će da pjevuši dok se bude vraćao kući sa koncerta”, poručuje ona.

Valjejeva dodaje da je izbor repertoara igra važnu ulogu kada su koncerti u pitanju i objašnjava da se tom segmentu uvijek s pažnjom posveti, u želji da nekima pokaže, nekima približi svoje sposobnosti, ali istovremeno i čari flaute, njen raspon i sve dimenzije koje ima.

”Mislim da je izbor repertoara bitan za svakog umjetnika u bilo kojoj fazi razvoja. Tim programom stvaramo posebno veče, koje će naši slušaoci pamtiti. Ja uvijek pazim na odabir programa za svoje koncerte, da uvijek imaju neku tematiku, koncept i smisao. Takođe, pažljivo biram kojim redosljedom ću izvesti djela, kako bih slušaoce odvela na jedno divno muzičko putovanje. Tako sam, na primjer, u februaru zajedno sa koleginicama sa fakulteta napravila u Beogradu veče kompozitora iz Argentine Astora Pjacole. Veče je bilo posvećeno tango muzici i stvaralaštvu Pjacole. Publika je uživala i bila spremna da krene u tango ples sa svojih mjesta”, ističe ona.

Pored solo dionica, večeri u Tivtu i Podgorici biće ispunjene i zvucima flaute u pratnji klavira, ali i klarineta, tako da će biti dinamično i za publiku, što i flautistkinja potvrđuje.

”Tako je, biće interesantno i dinamično. Svaki instrument ima svoju posebnu boju i specifiku, ali ova tri instrumenta u predivnoj kompoziciji Kloda Debisija su magično i vješto uklopljeni tako, da se ni ne čuje da sviraju tri različita instrumenta, nego se čini kao da neko svira jedan. Popodne jednog Fauna, od Debisija, izvešću sa svojim kolegama iz Crne Gore, tu je Damjan Begović na klarinetu i Aleksej Kurbatov na klaviru”, kaže Valjejeva.

Rezeda Valjejeva rođena je 2001. u Kazanju, u Rusiji gdje je završila Nižu muzičku školu estradnog pjevanja završava u Muzičkoj školi br. 5 u klasi Galliuline Elvire. Dolaskom u Crnu Goru upisala je Muzičku školu u Tivtu gdje se okrenula flauti. Nakon što je završila klavir u klasi prof. Isidore Jovičević, ali uporedo završava i flautu u klasi prof. Brune Matijević. U razgovoru za “Vijesti” priznaje da ni sama ne zna kako se stvorila veza između flaute i nje, ali se, kao sudbonosno, desila.

”Što se tiče izbora instrumenta, to je za mene i dalje mala misterija, prije svega jer sam svoj put u muzici počela pjevanjem i klavirom. Ali kad smo se sa porodicom preselili u Crnu Goru, jednostavno sam se nekako zaljubila u flautu koju sam čula na koncertima u muzičkoj školi i rekla sam: ‘Želim da sviram flautu!’. Nakon toga sam se obratila profesorki flaute, Bruni Matijević, u našoj muzičkoj školi i ona me je vrlo ljubazno primila u svoju klasu i zaljubila u divan instrument - flautu”, priča Valjejeva.

Kako je, kao veoma mlada, došla u Crnu Goru gdje je nastavila svoje obrazovanje, u razgovoru za “Vijesti” Valjejeva ističe da je Crnu Goru brzo zavoljela i lako se za nju vezala.

”Crnu Goru mnogo volim i ona ima posebno mjesto u mom srcu. Ovdje sam porasla i provela jedne od najljepših godina svog djetinjstva i tinejdžerskog doba. A i kako je moguće živjeti u Boki i ne voljeti je svim srcem?!”, kaže Valjejeva.

Poznato je da je bogatstvo ruske kulture u domenu umjetnosti, na svjetskom nivou, oduvijek nemjerljivo. Na pitanje “Vijesti” o obrazovnom sistemu i tome kako se pristupa umjetnosti, Valeeva kaže da nema dovoljno iskustva da bi mogla da uporedi to u Crnoj Gori i Rusiji, podsjećajući da je ipak u Crnoj Gori počela ozbiljnije da se bavi muzikom.

”Što se tiče razlike u obrazovanju, to ne bih mogla da komentarišem, jer sam počela da učim flautu u Crnoj Gori... U Rusiji sam započela svoj muzički put i obrazovanje. Sva izlaganja muzici, u svakom obliku, od ranog djetinjstva učvrstili su u meni ljubav prema muzici i odluku da se time bavim”, zaključuje Rezeda Valjejeva.

Obrazovanje nastavila u Beogradu, planova ima mnogo

Rezeda Valjejeva je Srednju muzičku školu završila u klasi prof. Aleksandra Burkerta u Muzičkoj školi “Kosta Manojlović” u Beogradu. Trenutno je studentkinja treće godine osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Tokom svih godina sviranja flaute, Valeeva aktivno učestvuje u mnogobrojnim radionicama i školama flaute, kao i masterklasima koje su vodili eminentni flautisti svjetskog glasa. Od 2016. učestvuje u mnogim međunarodnim i državnim takmičenjima na kojima osvaja nagrade. Nastupa solo i u kamernim i orkestarskim sastavima, kao što su Lola klasik, Dečija filharmonija i BEOM na scenama Kolarčeve zadužbine, Beogradske filharmonije, Kombank dvorane, SKC-a, Sava centra, UK Parobrod, Konak Kneginje Ljubice, Jevrejske opštine i dr. Kao i na različitim festivalima kao što su BUNT, Festum, KOMA... Na pitanje o planovima za dalje, za “Vijesti” nabraja mnoštvo toga, ali izdvaja ono glavno.

”U planu mi je da završim osnovne studije i nastavim master, samo još uvijek razmišljam gdje tačno. To će definitivno biti dva smjera - solo i kamerna, jer mnogo volim i jedno i drugo, pa bih htjela da se i dalje usavršavam u tome. Takođe su u planu i razni drugi projekti za usavršavanje”, kaže ona i najavljuje ove koncerte u narednom periodu.

”Što se tiče predstavljanja, u planu je flautistički koncert u okviru ovogodišnjih Purgatorija, koje se održavaju u Tivtu, ali o tom potom”.

Što se tiče izbora instrumenta, to je za mene i dalje mala misterija, prije svega jer sam svoj put u muzici počela pjevanjem i klavirom. Ali kad smo se sa porodicom preselili u Crnu Goru, jednostavno sam se nekako zaljubila u flautu koju sam čula na koncertima u muzičkoj školi i rekla sam: ‘Želim da sviram flautu!’”, priča Rezeda koja je nakon toga pohađa flautu u klasi prof. Brune Matijević

Bonus video: