Film "Orlovsko gnijezdo" Milije Šćepanovića nagrađen u Los Anđelesu

Radnja filma odvija se u jednom danu, tokom dvadeset i četiri časa, neposredno pred početak NATO intervencije na SR Jugoslaviju, 1999. godine

2445 pregleda 2 komentar(a)
Foto: FCCG
Foto: FCCG

Kratkometražni film "Orlovsko gnijezdo" (The Eagle’s Nest) u režiji Milije Šćepanovića, nagrađen je Specijalnim priznanjem žirija (Special Jury Mention) na upravo završenom SEE Festu u Los Anđelesu, u Americi.

Žiri u sastavu Česli Hejmsfild, Ilan Vest i Tomas Palijer nagradio je Šćepanovićevo ostvarenje u kategoriji najbolje kratke fikcije Best Short Fiction, u okviru koje je prikazano više od 25 kratkometražnih filmova.

Glavnu nagradu u kategoriji najbolji kratki igrani film dobio je kanadski reditelj Toby Andris za film “Chiatura”.

Kratkometražni film “Orlovsko gnijezdo” podržao je Filmski centar Crne Gore na konkursima za produkciju i filmove u proizvodnji. Do sada, film je prikazan na preko 20 festivala, na pet kontinenata, uključujući projekcije u: Italiji, Americi, Grčkoj, Srbiji, Francuskoj, Rusiji, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj i Crnoj Gori. Prikazan je i u okviru takmičarske selekcije prestižnog BOGOSHORTS festivala (Bogota, Kolumbija), koji je jedan od najvažnijih festivala kratkometražnog filma u svijetu, sa OSCAR®qualifying licencom.

Film je nastao u produkciji Videa Production, Bibi Film i Open Box studija i producenata Biljane Vušović i Ilije Brkanovića. Izvršni producent je Nemanja Dragović, direktor fotografije Dragan Vildović, montažer Nataša Pantić, kostimograf Lina Leković, scenograf Stanislav Nikičević i Nusret Đokaj, dizajn i obrada zvuka Aleksandar Saša Brajović, a autori muzike su Enes Tahirović i Igor Lazić Niggor.

U filmu igraju: Plamen Brnović, Petar Kažić, Ana Vučković, Jelena Gavrilović, Srđan Grahovac i Slaviša Grubiša.

Radnja "Orlovskog gnijezda" odvija se u jednom danu, tokom dvadeset i četiri časa, neposredno pred početak NATO intervencije na SR Jugoslaviju, 1999. godine. Film prati priču o odrastanju posljednjeg naraštaja tzv. Petar Pan generacije (milenijalaca) koji će svojevrsnu ozloglašenost, između ostalog, zaraditi zahvaljujući pretjeranoj zavisnosti od moderne tehnologije i brzog načina života.

Bonus video: