„Prolaznici” u kojima se svako može prepoznati

Izložba fotografija Zorana Kolarića biće otvorena večeras u Fotografskoj galeriji “F 64” u Podgorici

2461 pregleda 0 komentar(a)
Iz ciklusa "Prolaznici", Foto: Zoran Kolarić
Iz ciklusa "Prolaznici", Foto: Zoran Kolarić

Otvaranje izložbe fotografija “Prolaznici” Zorana Kolarića biće održano večeras u Podgorici, u Fotografskoj galeriji “F64”, u 19 časova.

Fotografski ciklus Zorana Kolarića obuhvaća 30 crno-bijelih fotografija nastalih za vrijeme autorovog boravka ili posjeta evropskim gradovima: Lisabonu, Riminiju, Istanbulu, Puli, Subotici, San Marinu, Šibeniku, Zagrebu i Pragu.

Jedan od Kolarićevih radova
Jedan od Kolarićevih radovafoto: Zoran Kolarić

”Međutim, umjesto egzaltirane šarolikosti i živopisnosti kakva nam se uobičajeno nudi na fotografijama/razglednicama spomenutih gradova, Kolarićeve fotografske zabilješke tendenciozno su minimalističke - čovjek i grad (ili priroda) na njima supostoje isključivo kao elementi kompozicije, svjetla i sjene”, istakla je istoričarka umjetnosti Ana Žanko.

Kolarića je vizuelno izgradila istorija fotografije 20. vijeka, pogotovo onaj dio iz prve polovine tog zlatnoga doba, primjećuje ona. Žanko dodaje da se u njegovom radu iščitava niz vrlo jasnih i konkretnih vizuelnih znakova koje je autor upio iz slikovnog opusa velikana, kao što su Bresson, Kertész, Atget i njima slični.

Zoran Kolarić
foto: Zoran Kolarić

"Izrazitu geometričnost i ritmičnost kompozicija autor, upravo na tragu ranije spomenutih velikana fotografije, potcrtava strogom monokromijom, koja dodatno naglašava atemporalnost fotografskog momenta. Ljudske figure, svoje prolaznike, Kolarić hvata ispred kulisa monumentalnih arhitektonskih zdanja ili u slobodi i nesagledivosti prirode, naglašavajući krhkost jednog naspram stabilnosti i trajnosti drugoga. Decentan fotografski rukopis tako nas nenametljivo vodi u zonu kontemplacije ljudske prolaznosti i razumijevanja da postojanje čovjeka nije ništa više nego element, figura na šahovskoj ploči svijeta, života i svemira", bilježi Žanko u tekstu o ciklusu "Prolaznici".

Da je Kolariću fotografija primarno misaoni proces, promišljanje, kako u smislu forme, tako i u smislu sadržaja, ali i potraga za uprizorenjem trenutka koji će u sebi sažeti težinu fotografske misli koja ga kreira, dokazuje upravo minimalistički i pročišćeni fotografski izraz.

Zoran Kolarić
foto: Zoran Kolarić

"Pritom, što je najvažnije, Kolarić ostaje vjerodostojan street art fotograf, ne upadajući u zamku patetike niti lamentirajući nad biološkom ograničenošću vijeka ljudskog trajanja. Njegov fokus ostaje na dragocjenosti (svakog) trenutka koji u igri svjetla i sjene, čovjeka i prostora, može donijeti nešto novo - Kolarićevi prolaznici možda žure nekome u susret, možda se od nekoga rastaju, možda strepe, a možda se raduju onomu što ih čeka izvan granica kadra u kojem ih je autor zamrznuo. I utoliko se u njegovim prolaznicima može prepoznati svako od nas, s našim ljudskim brigama, nadama, radostima i strepnjama i trenucima koji čine tkanje života", zaključuje Žanko.

Bonus video: