Međunarodna izložba mladih stvaralaca iz 30 zemalja u Beranama

Umjetnica Nataša Božović je kazala da je prezadovoljna izložbom, a posebno odnosom beranske lokalne samouprave

3000 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Zajednička izložba slikarke Nataše Božović iz Bijelog Polja i radovi 30 mladih umjetnika iz isto toliko zemalja otvorena je u je sinoć u Beranama, u spomen kući “Vojvoda Gavro Vuković”.

Postavku pored umjetnice iz Bijelog Polja, čine nagrađeni radovi mladih umjetnika iz 30 država na Međunarodnim likovnim konkursima za mlade, revije „Likovni svet“ iz Celja u Sloveniji, a do sada je predstavljena 302 puta u 36 zemalja širom svijeta.

Osnivač Umjetničke galerije u Celju pod nazivom „Putujuća galerija mladih – Celje“ i autor izložbe Mihailo Lišanin je kazao da zahvaljujući tome što je putujuća izložba, ljubitelji likovne umjetnosti u Beranama imaju priliku da pogledaju oko 40 radova od ukupno 130.000. koji su učestvovali na konkursu koji je organizovala ova galerija.

Umjetnica Božović je predstavila dvadesetak slika rađenih tehnikom - ulje na platnu. Svoje radove izlaže na manifestaciji „Bjelopoljsko likovno proljeće“, a od 2007. godine napravila je niz samostalnih izložbi širom Crne Gore i Srbije.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović je, otvarajući izložbu, izrazio zadovoljstvo što se jedva ovakva izložba organizuje u tom gradu, zato što je umjetnost jedinstven oblik izražavanja, univerzalan jezik koji olakšava komuniciranje među ljudima.

„U otuđenom svijetu u kakvom danas živimo, ništa nas ne može čvršće ujediniti od pogleda na platno koje je oslikala mlada ruka i snažne pozitivne emocije koja se u nama u tom trenutku javlja. Ova umjetnička djela, koja izviru iz dubine duše i oslobađaju mišljenje genija, oživljavaju naše lične doživljaje, ali istovremeno nam omogućavaju da okusimo njihovu umjetničku ljepotu svi zajedno večeras ovdje“, kazao je prvi čovjek beranske Opštine.

Umjetnica Nataša Božović je kazala da je prezadovoljna izložbom, a posebno odnosom beranske lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Vukom Todorovićem koja je primjer na koji način opština treba da podrži razvoj kulture, zbog čega su učesnici, posebno gosti iz Slovenije oduševljeni.

V.d. direktora Centra za kulturu Tamara Kenjić uručila je Mihailu Lišaninu zahvalnicu za uspješnu saradnju.

Izožba će biti otvorena u narednih 14 dana.

Bonus video: