O nematerijalnom kulturnom nasljeđu

Etnološkinja Ljubica Miličić, danas u Petrovcu drži predavanje “Šapat stare masline - Pričajmo o očuvanju naše tradicije”

2365 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Interaktivno predavanje “Šapat stare masline - Pričajmo o očuvanju naše tradicije”, a na temu nematerijalnog kulturnog nasljeđa, održaće etnološkinja Ljubica Miličić, danas u Spomen-domu “Crvena komuna” u Petrovcu, od 10 časova.

”Do sada je u Nacionalni registar Crne Gore upisano 19 elemenata i nijedan ne pripada kulturnom nasljeđu Paštrovića i Budve. Shodno tome, cilj predavanja je primjena bottom-up modela. Svrha susreta je upoznavanje lokalne zajednice sa konceptom nematerijalnog kulturnog nasljeđa, Uneskovom Konvencijom o zaštiti nematerijalnog kullturnog nasljeđa i procedurom podnošenja inicijative za zaštitu i upisivanje elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa u Nacionalni registar Crne Gore kod Uprave za zaštitu kulturnih dobara (Ministarstvo kulture i medija)”, navodi se u saopštenju Javne ustanove Muzeji i galerije Budve.

Nakon evidentiranja, selekcije i pravne zaštite elementi nematerijalnog nasljeđa Paštrovića postali bi vidljivi u nacionalnom popisu što bi doprinijelo njihovoj kulturnoj, ekonomskoj i turističkoj valorizaciji, dodaju organizatori. Oni ističu da bi na taj način lokalna zajednica svojom aktivnom ulogom u sistemu zaštite imala priliku da sama gradi sliku i reprezentuje identitetske odlike.

U okviru predavanja biće ukazano i na potencijalnu saradnju sa kustosima Muzeja grada Budve i kustosima Spomen- doma “Crvena komuna” sa ciljem što vjerodostojnije interpretacije identitetskih i kulturnih elemenata Paštrovića u okviru lokalnih institucija kulture.

Bonus video: