Uklonjene nelegalne intervencije na Žabljaku Crnojevića

Radovi koji su obuhvatili uklanjanje novopostavljene plafonske i podne konstrukcije, malternih slojeva, različitih sintetičkih elemenata i smola sa zidnih površina, uklanjanje šuta, uređenje zone kulturnog dobra su uspješno okončani 8. maja

4595 pregleda 4 komentar(a)
Snimak nastao u toku radova na Žabljaku Crnojevića, Foto: MKM
Snimak nastao u toku radova na Žabljaku Crnojevića, Foto: MKM

Ministarstvo kulture i medija je u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara i Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore stvorilo uslove za uklanjanje nelegalno postavljenih elemenata na kulturnom dobru Žabljak Crnojevića, koji su ugrozili kulturne vrijednosti ovog istorijskog zdanja. Direktorica Direktorata za kulturnu baštinu u MKM, Dobrila Vlahović, kazala je da je uz dobru koordinaciju MKM, Centar za konzervaciju i arheologiju okončao konzervatorske aktivnosti na uklanjanju neprimjereno postavljenih elemenata na kulturnom dobru.

Stanje prije radova
Stanje prije radovafoto: MKM

Ona je podsjetila da je elemente krajem prošle godine postavila producentska kuća “Meander film” iz Nikšića, za potrebe snimanja filma "Potapanje Vladara". “Navedene intervencije izvedene su bez saglasnosti institucija sistema i pravila konzervatorske struke, a svojim izgledom i materijalizacijom ugrozile su kulturne vrijednosti ovog istorijskog zdanja, što je za svaku osudu”, rekla je Vlahović. Napomenula je da je odmah nakon saznanja MKM preduzelo sve zakonske radnje prema počiniocima i radnje koje će se sprovesti u cilju zaštite ovog kulturnog dobra od posljedica učinjene degradacije. “Nakon prethodno utvrđenog stanja o stepenu i oblicima učinjene degradacije i stvaranja povoljnih klimatskih uslova za vršenje ovih poslova, stručni tim Centra za konzervaciju i arheologiju krajem marta ove godine otpočeo je sa konzervatorskim intervencijama sa ciljem da se uklone nelegalno postavljeni elementi, te kulturno dobro Žabljak Crnojevića vrati u pređašnje stanje”, kazala je Vlahović.

Stanje nakon sanacije
Stanje nakon sanacijefoto: MKM

Kako je dalje rekla, a po ocjeni konzervatorske struke, izvršena degradacija na kulturnom dobru, bez obzira na zahvaćenu površinu, u najvećoj mjeri imala je reverzibilan karakter, što znači da se konzervatorskim intervencijama, koje se izvode od kompetentnih stručnjaka institucija sistema, u ovom slučaju Centra za konzervaciju i arheologiju, Žabljak Crnojevića može vratiti u pređašnje stanje. “Radovi koji su obuhvatili uklanjanje novopostavljene plafonske i podne konstrukcije, malternih slojeva, različitih sintetičkih elemenata i smola sa zidnih površina, uklanjanje šuta, uređenje zone kulturnog dobra su uspješno okončani 8. maja ove godine od strane Centra za konzervaciju i arheologiju”, navela je Vlahović. Ocijenila je da preduzete mjere predstavljaju dobar primjer reakcije ključnih nosioca sistema zaštite kulturne baštine, ali i opomenu ne samo izvršiocima, koji su tek nakon učinjenog shvatili svoju neodgovornost prema kulturnom dobru, nego i svim subjektima koji planiraju slične ili bilo kakve aktivnosti, bez saglasnosti institucija iz oblasti kulturne baštine. “Sve intervencije na kulturnim dobrima moraju biti sprovedene u skladu sa zakonom i pravilima konzervatorske struke, jer samo na taj način možemo imati mjerljive rezultate i štititi zajedničke vrijednosti naše kulturne baštine”, poručila je Vlahović.

Bonus video: