Obaveza da promovišu domaće autore

Kamerni trio Muzičke akademije nastupio na Susretima flautusta u Novom Sadu

2349 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kamerni trio Muzičke akademije sa Cetinja nastupio je na nedavno održanim Susretima flautusta u Novom Sadu. Ova manifestacija okupila je veliki broj umjetnika iz čitavog regiona, a crnogorski kamerni trio nastupio je u sastavu: Žana Lekić – flauta, Mladen Popović – violončelo i Nataša Popović – klavir.

Predstavljanje novosadskoj publici iskoristili su da predstave kompozicija “Trio za kamerni ansambl” crnogorskog kompozitora i profesora Senada Gačevića koja je dobila odlične kritike stručne javnosti.

Flautistkinja Žana Lekić ne krije zašto su upravo izabrali da izvedu ovu kompoziciju, te smatra da izvođači iz Crne Gore kroz svoje repertoar moraju promovisati djela domaćih kompozitora.

”Mislim da je od izuzetnog značaja promocija crnogorskog stvaralaštva u svim sferama umjetnosti, a izvođenje muzike naših kolega i uvaženih profesora, čini nas ponosnim. Značajan je broj novih mladih kompozitora, vrlo produktivnih i perspektivnih. Njihova djela dobijaju sjajne kritike i stručne javnosti i publike. Negdje smatramo svojoj obavezom da promovišemo njihovu muziku, a na taj način i Crnu Goru”, ističe u razgovoru za “Vijesti” Lekić.

Za trio koji čine flauta, violončelo i klavir napisana su mnoga djela, te nije lako izabrati repertoar. No, kamerni sastavi sve se češće odlučuju da izvode kompozicije koje su specijalno pisane za njih, pa će i ovaj trio svoj repertoar u budućnosti usresrediti na premijere.

”Česta je pojava posebna porudžbina kompozicija za određene kamerne ansamble i solo instrumente, kao i za određene Festivale. Za naš trio su u pripremi nove kompozicije koje ćemo sa zadovoljstvom predstaviti u zemlji i inostranstvu. Repertoar prilagođavamo zahtjevima festivala ili pripremamo tematske večeri a muzika crnogorskih kompozitora je gotovo uvijek dio našeg koncertnog programa”, zaključuje Lekić.

Bonus video: