Fotografskim negativima o poziciji autora i ženskom tijelu

Umjetnička knjiga crnogorske slikarke Ane Aleksić “Betwixted”, biće predstavljena danas u Beogradu

1494 pregleda 0 komentar(a)
Aleksić, Foto: Varikina
Aleksić, Foto: Varikina

Promocija umjetničke knjige “Betwixted” akademske slikarke iz Crne Gore Ane Aleksić, biće upriličena danas u Beogradu, u 19 časova, u prostoru ugostiteljskog objekta “Dim” u Cetinjskoj ulici 15, a koji je i platforma za teatarske, galerijske, koncertne i klupske događaje.

Ana Aleksić
foto: Varikina

”Krajem prošle godine umjetnica Ana Aleksić počela je da pravi kolaže od nađenih fotografskih negativa nepoznatog autora iz 70-ih godina. Kratak eksperiment doveo je do nastanka više od stotinu kolaža, od kojih većina, skupa sa svojim pozitivima, formira ovu knjigu. Pored pitanja o poziciji autora, aproprijaciji i originalnosti u procesu stvaranja umjetničkog djela, ovi radovi ispituju i žensko tijelo, njenu seksualnost i senzualnost, seksualnu objektifikaciju, erotiku i odnos erotike i pornografije”, ističe se u opisu.

Ana Aleksić
foto: Varikina

Uvodnu riječ napisala je istoričarka umjetnosti Jelena Matić, a knjiga je štampana na rizografu sa koricama u sito štampi u Matrijaršiji i Novom Obrtu, koji su podržali izdanje na 168 strana. Knjiga je izdata pod okriljem eksperimentalnog mikroizdavačkog projekta “Varikina”, a dostupna je čitaocima putem njihove internet prodavnice i na samom događaju.

Ana Aleksić
foto: Varikina

Ana Aleksić je rođena 1992. u Crnoj Gori gdje je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju završila specijalističke studije slikarstva, a master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu. Tokom studija boravila je jedan semestar na Ecole Superieure d’Art de Lorraine u Mecu, u Francuskoj 2016, i zahvaljujući stipendiji Vlade Francuske, na Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts u Parizu 2020/21.

Od 2014. godine aktivno učestvuje na izložbama, radionicama i rezidencijama u Crnoj Gori i inostranstvu. Samostalno je izlagala nekoliko puta, a bila je i rezidentkinja NGVU galerije 2022. godine. Dobitnica je BAG nagrade na Osten Bijenalu crteža za 2022. i bila finalistkinja Milčik nagrade za 2021. godinu

Bonus video: