Izložba "Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj"

Sa decenijom kašnjenja, postavka će biti prikazana u Njegoševoj Biljardi, a otvaranje će biti održano danas

1768 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od izložbenih predmeta, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Jedan od izložbenih predmeta, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Izložba "Nove muzejske zgrade u Saveznoj Republici Njemačkoj" biće otvorena danas u Njegoševoj Biljardi na Cetinju, u 19 časova, povodom Međunarodnog dana muzeja, a u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG) i Gete instituta. Kustos izložbe je istoričar Filip Kuzman.

"Kriza i rat na Kosovu 1998 i 1999. godine, doveli su do nove izolacije SR Jugoslavije i prekidanja odnosa sa inostranstvom na svim nivoima, pa i na nivou kulture. Tih godina je u Crnu Goru stigla putujuća izložba 'Nove muzejske zgrade Savezne Republike Njemačke' u saradnji sa Gete institutom. Izložba, koja je na svom putovanju bila u Brazilu (Belo Horizonte) i Indoneziji (Bandung), našla se i na Cetinju, u Narodnom muzeju Crne Gore, međutim, usljed ratnih dešavanja i specifične političke situacije, nikada nije organizovana, dok je materijal ostao u prostorijama muzeja", navodi se u saopštenju NMCG.

Nakon decenija kašnjenja, postavka će biti prikazana u Biljardi, u Mermernoj sali, i biće otvorena za javnost do 18. juna.

Nakon Međunarodnog dana muzeja, NMCG će narednih mjesec dana organizovati radionice "Kakav muzej žele mladi" uz prezentaciju NMCG i kulturnog nasljeđa i u ostalim crnogorskim gradovima, u saradnji sa Turističkom organizacijom Prijestonice.

Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), sa ciljem afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga.

Bonus video: