Da se mnogobrojni resursi Crne Gore aktiviraju i unaprijede

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović otvorila VII samostalnu postavku Crne Gore, na Bijenalu arhitekture u Veneciji

6942 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja postavke u Veneciji, Foto: Vlada Crne Gore
Sa otvaranja postavke u Veneciji, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović otvorila je VII samostalnu postavku Crne Gore, na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Crna Gora se predstavlja sa izložbom pod nazivom: Miraži budućnosti Crne Gore. Cilj izložbe je da podstakne kvalitativne promjene u prirodnom, urbanom i zaštićenom okruženju. Autori ukazuju na kapitalne i hitne teme kontakta prirode i nasljeđa, i nove arhitekture i pejzaža.

"Najveća motivacija je u vizijama i konceptima izabranih među najtalentovanijima iz Crne Gore i regiona, čistih ideja, koji ovim predstavljanjem otvaraju kreativni i slobodni dijalog o budućnosti sa novom arhitekturom. Vrijednost arhitekture u konceptu nasljeđa, istorijsko predstavljanje koje bi u budućnosti moglo da otvori značajne teme za našu državu", kazala je Novaković Đurović otvarajući postavku.

Cilj je, prema njenim riječima, da se mnogobrojni resursi Crne Gore aktiviraju i unaprijede u najljepše i najzdravije životne resurse.

"Izložba sa kojom se predstavljamo, a pod nazivom Laboratorija budućnosti: miraži Crne Gore, treba da podstakne kvalitativne promjene u prirodnom, urbanom i zaštićenom okruženju – pejzažima Crne Gore afirmišući je, a koji će dati novu vrijednost kulture i života budućnosti koja slijedi. Autori ukazuju na kapitalne i hitne teme kontakta prirode i nasljeđa, i nove arhitekture i pejzaža", istakla je Novaković Đurović.

Prema njenim riječima, Crna Gora samostalno učestvuje na Bijenalu arhitekture od 2008. godine i dio je jednog od najvažnijih međunarodnih kulturnih događaja sa oko 150 radova 52 autora iz naše zemlje i svijeta.

"Za sve učesnike, ali i posjetioce izložbe, ovo je prilika da saznamo odgovore koje arhitektura daje u suočavanju sa savremenim izazovima. Djela govore za sebe i zato zvanično otvaram izložbu i, shvatajući važnost, pozivam sve još jednom da do 26. novembra posjete crnogorsku postavku na Bijenalu arhitekture u Veneciji", zaključila je Novaković Đurović.

Bonus video: