Promovisana zbirka poezije osnovca iz Bijelog Polja: Prvi plodovi kreativnog uma mlađanog pjesnika Lazara

Ogroman je talenat ovog mladog čovjeka, na nama je da ga podržimo i odnjegujemo i siguran sam da ćemo uskoro uživati u novim plodovima njegovog kreativnog uma”, kazao je direktor škole Risto Ratković Sreto Pavićević

2864 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Jadranka Ćetković
Sa promocije, Foto: Jadranka Ćetković

Bijelo Polje "Most izgubljenih ljubavi"-zbirka poezije tek svršenog osnovca Lazara Lopušine promovisana je sinoć u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Uz podršku porodice, škole i prijatelja Lopušina je svoj talenat za pisanje pretočio u zbirku poezije koja sadrži 50 pjesama podijeljenih u četiri cjeline.

Recezent knjige Dragić Rabrenović je kazao da je Lazareva poezija puna želja, maštarija, slutnji i strahova uspješno pretočena u zbirku ističući da je posebna radost kada pred sobom imate zbirku pjesama dječaka koji je tek završio osnovnu školu.

“Tada se možete radovati što se neko mlad posvećuje stvaralaštvu, umjetnosti, poeziji. Pretočiti svoje misli, želje, slutnje i maštanje u stih je odvažno. Sakupiti stihove u pjesmi i objaviti zbirku je vrijednopohvale posebno ako je riječ o mladima. Stoga je važno pružiti podsticaj kako bi se ta igra nastavila“, kazao je Rabrenović.

Lazara je podržala i matična škola “Risto Ratković”. Na čelu sa direktorom Sretom Pavićevićem, nastavnicima Verom Joksimovi i Šefikom Kijamet, koji su pomogli da njegova zbirka ugleda svjetlost dana.

"Kada čitamo pjesme iz zbirke koja je pred nama, ne možemo se oteti utisku da je autor neko mnogo stariji, sa više godina i životnog iskustva, neko ko je mnogo volio i patio zbog ljubavi. Ali, djeca, mladi vole dublje i iskrenije nego mi koji iza sebe imamo dosta iskustva i koje je život možda iskvario. Lazar Lopušina vraća nas na te prve, nevine ljubavi, strepnje i strahove.Čini da, dok čitamo ove redove, na trenutak skinemo sa sebe teret godina i vratimo se u doba nevinosti. Ogroman je talenat ovog mladog čovjeka, na nama je da ga podržimo i odnjegujemo i siguran sam da ćemo uskoro uživati u novim plodovima njegovog kreativnog uma“ , kazao je Pavićević.

Lektorka knjige profesorica ruskog jezika Vera Joksimović je kazala da U Lazarevim pjesmama preovladava ljubav koja je pokretač svega dobrog i plemenitog u životu jednog čovjeka

“Zbog toga mi je bilo posebno drago da radi sa njim. Primijetila sam da posjeduje ljubav kako prema umjetnosti tako i prema naučnim oblastima gdje bilježi velike rezultate.

“On je sam prošao put stvaranja knjige, počeo je pisati pjesme, učestvovati i osvajati nagrade na literarnim konkursima, zatim je odlučio da objavi zbirku poezije u čemu je i uspio“ kazala je Joksimović.

Mladi autor je kazao da je u zbirki podijeljenoj u četiri poglavlja pisao najviše o ljubavi, ali i o prirodi, porodici, ratu, Bijelom Polju i Crnoj Gori.

Bonus video: