Tribute to Vojo Stanić u galeriji Gayo

Svečano otvaranje izložbe u Porto Montenegru

2667 pregleda 1 komentar(a)
Gajo Vojvodić i Vojo Stanić, Foto: Privatna Arhiva
Gajo Vojvodić i Vojo Stanić, Foto: Privatna Arhiva

Svečano otvaranje izložbe pod nazivom Tribute to Vojo Stanić biće upriličeno u subotu, 27. maja u 19 sati u galeriji Gayo u Porto Montenegru. Izložba je svojevrsni omaž velikanu savremene crnogorske likovne umjetnosti i plod dugogodišnje saradnje umjetnika i galerije.

Publika će biti u prilici da se upozna i sa novom lokacijom Gayo Gallery, koja je već decenijama prepoznatljivo mjesto okupljanja ljubitelja savremene umjetnosti.

Izložba Voja Stanića obuhvatiće radove iz različitih perioda umjetnikovog stvaralaštva i publici dati priliku da poput vremeplova prošetaju kroz različite faze, sazrijevanja i evolucije Stanićevih autentičnih djela.

Velikan naše umjetničke scene kaže: "U slikarstvu, u umjetnosti uopšte, ono što je vrijedno, potiče iz podsvjesnog. Uvijek sam slušao instinkt. Umjetnost je intuicija, a slikarstvo je umjetnost čula. Sliku najprije vidimo i ako o njoj ništa ne znamo, ona kod nas – upravo tom harmonijom i specifičnim skladom – stvara utisak koji je prijatan. Slika izražava divljenje prema svemu što nas okružuje. Svaki slikar sanja o tome da posmatrač njegovo djelo doživi na isti način kao i on, čulima. Prava sreća je kada gledalac osjeti barem nešto od onoga što je slikar uložio u sliku. Ako si – kao što to čine ovi danas – sliku radio deset minuta, nemoj očekivati da drugi pred njom stoji pola sata. Ne! Deset dana radiš da bi neko stao dva minuta. Taj doživljaj onda ne može biti površan."

Vojo Stanić, umjetnik, koji više od 80 godina spaja realno i imaginarno, igrajući se metafizikom života, putem svog djela predstavlja "sliku" savremenog društva.

Izložbu će otvoriti ministarka kulture i medija Maša Vlaović uz prisustvo mnogobrojnih kolekcionara, umjetnika, ljubitelja umjetnosti i kreativnosti. Prisutnima će se obratiti i istoričarka umjetnosti Ivana Milojko i organizatorka, galeristkinja Tamara Vojvodić.

Izložba će biti otvorena od 27. maja 2023. do 10. juna 2023.

Bonus video: