Cetinje treba da bude prepoznato kao grad kulture

Potpisan memorandumom o saradnji između Fondacije Petrović Njegoš i Ministarstva kulture i medija

3707 pregleda 19 komentar(a)
Princ Nikola Petrović i ministarka Vlaović, Foto: MKM
Princ Nikola Petrović i ministarka Vlaović, Foto: MKM

Memorandumom o saradnji, koji su potpisali predstavnici Ministarstva kulture i Fondacije Petrović Njegoš, predviđeno je zajedničko djelovanje u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva i prezentovanje crnogorske kulture i istorije kroz različite oblike saradnje, u cilju njene dodatne valorozacije i afirmacije.

Memorandum su potpisali princ Nikola Petrović Njegoš ispred Fondacije Petrović Njegoš i ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Vlaović je kazala da je Memorandum o saradnji definisan na principima zajedničkog djelovanja u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, istraživačke djelatnosti i stručnog savjetovanja.

Ukazala je da ciljevi saradnje obuhvataju zajedničko djelovanje kroz konkretne aktivnosti u sprovođenju promocije i organizacije Cetinjskog bijenala - ponovnog pokretanja, logistike, promocije crnogorskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, likovne umjetnosti i kulture, uspostavljanje saradnje sa relevantim međunarodnim kulturnim institucijama, štampanje i distribucija sadržaja od nacionalnog i međunarodnog značaja za crnogorsku kulturu.

Princ Nikola Petrović Njegoš ocijenio je da je potpisivanje Memoranduma iskorak u cilju unapređenja saradnje sa Ministarstvom kulture i medija.

"Prijestonica Cetinje treba da bude prepoznata kao grad kulture. Cetinjsko Bijenale je dobar način da Prijestonica ponovo postane centar kulturnih dešavanja“, istakao je princ Nikola Petrović Njegoš.

„Raduje nas što ćemo u budućnosti, zajedničkim aktivnostima, unaprijediti kulturnu ponudu Prijestonice, te oživjeti Cetinjsko bijenale koje je predstavljalo jednu od najznačajnijih kulturnih događaja. Cetinjsko bijenale ima potencijal da domaćoj i široj publici predstavi crnogorsku istoriju i savremenu umjetnost, čineći je svima lako razumljivom i dostupnom, te da u tom kontekstu pruži razumijevanje i lokalne i šire socio-kulturološke stvarnosti, a sve kroz umjetnost kao univerzalni medij za komunikaciju“, navela je Vlaović.

Bonus video: