Bolji ambijent za najmlađe književne stvaraoce

Internacionalna kulturna asocijacija IKA najavljuje seriju programa, među kojima je i današnje takmičenje u Mojkovcu, ali i antologija “Iskra” koja uskoro izlazi iz štampe

3747 pregleda 90 reakcija 0 komentar(a)
Sa jednog od izdanja manifestacije, Foto: Privatna arhiva
Sa jednog od izdanja manifestacije, Foto: Privatna arhiva

Internacionalna kulturna asocijacija IKA iz Podgorice organizuje književno takmičenje za djecu i mlade talentovane stvaraoce do 18 godina, a danas će takmičenje biti realizovano u Mojkovcu, u Centru za kulturu u 18 časova.

“Cilj manifestacije i književnog takmičenja jeste afirmacija mladih književnih talenata i podstrek ka njihovom budućem književnom stvaralaštvu, kao i stvaranje boljeg ambijenta za mlade stvaraoce”, objašnjava za “Vijesti” književnik i osnivač ove kulturne asocijacije, Veljko Veljović.

On najavljuje i da se uskoro može očekivati prva Antologija dječijeg književnog stvaralaštva Crne Gore “Iskra”, u kojoj će sa po jednom pjesmom ili pričom biti zastupljeni svi prošlogodišnji učesnici takmičenja.

Manifestaciju takmičarskog karaktera sprovode u svim crnogorskim opštinama, a od septembra slijede i opštine Rožaje, Bijelo Polje, Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Ulcinj i Cetinje, a prijave traju do desetog septembra. Takmičenje se realizuje nakon istog prošlogodišnjeg projekta koji je bio veoma uspješan i izazvao je veliko interesovanje širom Crne Gore i u programu je učestvovalo više od 400 djece i mladih između deset i 18 godina.

U svim crnogorskim opštinama su realizovane takmičarske večeri na kojima su se sa svojim pjesmama i kratkim pričama predstavljali mladi književni talenti, a tročlani žiri sastavljen od afirmisanih književnika birao je najbolje mlade autore.

“U decembru i januaru su održane finalne večeri na Cetinju gdje su učestvovali najbolji interpretatori iz 25 crnogorskih opština i tom prilikom je proglašen najbolji interpretator autorske poezije u Crnoj Gori u 2022. godini... U januaru je održano finalno veče najboljih mladih autora do 18 godina iz 25 crnogorskih opština kada je petočlani žiri proglasio najbolje. Prvi mjesto i titulu ‘Najtalentovaniji mladi književni stvaralac do 18 godina’ ponijela je Helena Nedović iz Bijelog Polja”, sumira Veljović.

Težnja je da manifestacija “Afirmišimo mlade književne stvaraoce do 18 godina iz Crne Gore” preraste u tradicionalnu, pa je u martu ove godine počela organizacija programa po crnogorskim opštinama.

“Do sada je realizovano 15 književno-takmičarskih večeri u 15 opština na kojima je učestvovalo 240 učesnika - djece do 18 godina. Takmičenje se završava početkom novembra, do kada ćemo obići sve opštine”, navodi Veljović.

Tada slijede četiri finalne večeri za četiri kategorije, i to u oblasti poezije za najbolje mlade autore iz 25 crnogorskih opština uzrasta od deset do 13 godina, i u istoj sferi za autore od 14 do 18 godina, kao i u kategoriji za najbolju priču mladih proznih autora do 18 godina iz 25 crnogorskih opština i za najbolje interpretatore.

Veljović kaže da su za pobjednike obezbijeđene vrijedne nagrade.

Za sve zainteresovane, više informacija dostupno je na Fejsbuk stranici Internacionalne kulturne asocijacije IKA.

Bonus video: