Održan niz koncerata: Kolašinska Škola za osnovno muzičko obrazovanje proslavila 43. rođendan

Zvršni koncert bio je prilika i da se publici predstave i đaci koji su, ove školske godine, na takmičenjima u zemlji i regionu zaslužili nagrade

3986 pregleda 2 komentar(a)
Sa proslave, Foto: Škola za osnovno muzičko obrazovanje Kolašin
Sa proslave, Foto: Škola za osnovno muzičko obrazovanje Kolašin

Kolašinska Škola za osnovno muzičko obrazovanje (ŠOMO), nizom koncerata proslavila je 43. rođendan.

Stariji i mlađi učenici matične škole održali su dva, a na trećem koncertu su, u Centru za kulturu "Nenad Rakočević" učestvovali đaci Područne ustanove u Mojkovcu.

Zvršni koncert bio je prilika i da se publici predstave i đaci koji su, ove školske godine, na takmičenjima u zemlji i regionu zaslužili nagrade.

Među njima su i učenice trećeg razreda, Biljana Rakočević i Tara Bulatović, dobitnica prvih nagrada na tri online međunarodna takmičenja (Piccolo piano talents, Sirimium music fest i Muzičko proljeće) i drugih nagrada na Muzičkom pijanističkom takmičenju u Tivtu.

Svirala je i Anica Bojić, učenica četvrtog razreda, koja je na online takmičenju Piccolo piano talents osvojila drugu, a na Sirmium music fest-u treću nagradu.

Male pijanistikinje su u klasi nastavnice Tamare Senić.

U klasi iste nastavnice je i Jana Raketić, učenica osmog razreda, koja se na tim online takmičenjima osvojila druge nagrade.

Publika je imala priliku da čuje i Milicu Popović, učenicu osmog razreda, u klasi nastavnika Nemanje Petrovića, koja je, na Muzičkom proljeću, osvojila drugu nagradu.

Jovana Vlaović iz četvrtog razreda osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Fantast 2023 u Bečeju, a njen vršanjak Aleksa Anđelić na istom takmičenju osovojio je drugu nagradu. Oni su učenici Područne ustanove u Mojkovcu, a u klasi su nastavnice Milene Đurović.

Proslava Dana škole bila je prilika i da direktorica Marija Jovanović uruči zahvalnice onima koji su donacijama podržali tu ustanovu. Opština Kolašin, Magnum development i NVO Društvo prijatelja Kolašina pomogli su da bude izgrađena bina u Koncertnoj sali škole.

Zahvalnica je uručena i Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore- PAM, za donaciju muzičkih instrumenata koji će, kako je rekla direktorica "doprinijeti poboljšanju kvaliteta rada sa djecom i popularizaciji muzičke umjetnosti među našim najmlađim".

U ŠOMO je 212 đaka, od kojih 92 u Područnoj ustanovi u Mojkovcu. Oni su raspoređeni na tri odsjeka- gitara, klavir i harmonika. U toj ustanovi očekuju da će naredne školske godine biti otvoren i odsjek za violinu.

Đaci kolašinske ŠOMO, godinama, nižu uspjehe na respektabilnom takmičenjima, a česti su i rado viđeni gosti na raznim kulturnim dešavanjima.

U toj školi 6. juna biće organizovan i koncert učenika i nastavnika Muzičke škole Petar Konjović iz Bečeja i Muzičke škole iz Kanjiže. To je, objašnjava Jovanović, prvo gostovanje muzičkih škola van Crne Gore u Kolašinu.

Bonus video: