Priča o najljepšoj pobuni i omaž Borki Pavićević: Kultna predstava o studentskoj pobuni 68. ponovo na sceni CZKD

Kritičar Ivan Jovanović i dramaturškinja Tanja Šljivar proglasili su predstavu “Autentična tumačenja”: ‘68 jednom od najboljih u pozorišnoj sezoni 2019-2020.

4008 pregleda 1 komentar(a)
Borka Pavićević, Foto: Printscreen YouTube/N1
Borka Pavićević, Foto: Printscreen YouTube/N1

Predstava “Autentična tumačenja”: ‘68 autorke i rediteljke Ane Miljanić, ponovo će biti igrana 4. i 5. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu, podsjećajući na poruke i pouke šezdesetosmaškog studentskog protesta koje su aktuelne i danas, poslije više od 50 godina, kada se na ulicama mnogih gradova širom svijeta ponovo izliva bunt.

Predstava “Autentična tumačenja”: ‘68 nastala je u prvoj, radnoj verziji, još u julu 2018. godine, razvijajući se do dan danas i prolazeći kroz, kako je to opisao glumac Milutin Milošević, “nove rukavce” u procesu prepričavanja, upoznavanja sa intimnim narativima učesnika studentskih protesta 1968. godine u Jugoslaviji, te dokumentarnim materijalom.

Osnova predstave su uspomene i tekstovi Borke Pavićević (1947-2019) u vezi sa junom ‘68. i tumačenja posljedica i uticaja tog istorijskog događaja.

Nakon prvog izvođenja u junu 2018. godine, Borka Pavićević je zapisala: “Sada kada je čitava ekipa završila prvi deo radnog procesa, kada su glumci, likovi koje su prizvali, tumači i prepričavaoci Lipanjskih gibanja otišli i nema ih ni u dvorištu u kome su se deca igrala, ni u Paviljonu, kao što su i ‘Rani radovi’ Želimira Žilnika završeni i ne mogu se ponoviti, već od njih poći, iz rezimiranja jednog poraza, i očaja, i onoga što se gradi na njihovom temelju, takođe neponovljivo, jer nema drugog puta istog, i kada je radost nade da se o svemu tome može nešto reći, na autentičan način u suštinskom, sadržajnom, formalnom i moralnom, neka je tuga, neka neprisutna dragost koja je imanentna ‘radnom procesu’, ovladala, i nada da će posle 1968. doći 1969, i 2018. i 2028, i da će uvek i iznova sve biti iz početka. Na svoj način i neponovljivo”.

“Čini se da poruke i pouke tog protesta na idejnom, ali i planu tehnologije protesta, dobijaju na posebnoj urgentnosti i praktičnoj važnosti, na početku ovog juna 2023. godine”, naveo je CZKD povodom ponovnog igranja predstave “Autentična tumačenja”: ‘68.

Predstava je odigrana više od 30 puta u različitim varijantama i izboru scena, što predstavlja poseban izazov budući da okuplja 16 glumaca, od kojih nekoliko koji dolaze na izvođenja iz inostranstva, kao i činjenicu da trupa uz glumce iz orginalne postavke podrazumijeva od 2021. godine i učešće četvoro glumaca najmlađe generacije, kao i djece iz Škole glume i saradnike predstave. Usklađivanje termina igranja sa mnogobrojnim zauzećima ansambla traje mjesecima unaprijed, sve u želji učesnika da održe predstavu, umjetnički proces “prepričavanja” novih scena, i prije svega - sjećanje na Borku Pavićević, na čiji rođendan se, kao svojevrsni memorijal, predstava igra svake godine početkom juna.

Uz autorku koncepta i rediteljku Anu Miljanić, u timu predstave su i asistentkinja rediteljke Nina Šerbedžija, dramaturg Adam Ranđelović, te autor vizuelnog identiteta Branko Pavić.

Igraju: Pavle Čemerkić, Milutin Dapčević, Vladislava Đorđević, Rok Juričić, Aleksandar Kecman, Nikola Malbaša, Nataša Marković, Sanja Marković, Milutin Milošević, Marija Opsenica, Miloš Timotijević, Đorđe Živadinović Grgur i Rade Šerbedžija (video dopisnica), kao i Hana Beštić, Ema Muratović, Nedim Nezirović i Bojana Stojković.

Autorke muzike su Anja Đorđević (kompozicije Radost ponovnog susreta, 2016. i Radost ponovnog susreta, prepričavanja, 2019) i Ana Ćurčin (muzička obrada studentske himne Leva! Leva! Leva!, 2018).

Pozorišni kritičar Ivan Medenica napisao je da “cela predstava može da se doživi i kao pametan, nežan, sofisticiran i nimalo nametljiv omaž samoj Borki Pavićević”. Kritičar Ivan Jovanović i dramaturškinja Tanja Šljivar proglasili su predstavu “Autentična tumačenja”: ‘68 jednom od najboljih u pozorišnoj sezoni 2019-2020, a tokom proteklih gotovo pet godina izvođenja često je izdvajana od kolega i publike kao pozorišni projekat od posebnog umjetničkog značaja.

Predstava traje gotovo tri sata i nema pauzu. Izvođenje 4. juna je od podneva, a 5. juna biće igrana u 20 sati. Karte se mogu rezervisati putem imejla info@czkd.org ili pozivom na telefone CZKD-a (od 11 do 18 časova radnim danom).

Bonus video: