Forum mladih umjetnika na KotorArtu

Učesnici će analizirati i promišljati aktuelno stanje u umjetničkoj muzici Crne Gore

1756 pregleda 0 komentar(a)
Jovović, Foto: KotorArt
Jovović, Foto: KotorArt

Forum mladih umjetnika, u organizaciji Međunarodnog festivala KotorArt, biće održan sedmog avgusta u Kreativnom habu u Kotoru, u 21 čas.

Ideja je da se na Forumu mladih umjetnika analizira i promišlja o aktuelnom stanju u umjetničkoj muzici Crne Gore, sa fokusom na položaj mladih umjetnika, ali i da se razmotre i predlože mjere koje bi doprinijele njenom budućem poboljšanju i razvoju. U okviru cjelodnevnog programa planiran je zatvoren rad dvije fokus grupe o institucionalnim i umjetničkim aspektima teme, nakon čega će biti upriličen i javni program.

Učesnici Foruma mladih umjetnika su pijanisti Andrija Jovović i Miljana Nikolić, sopran Petra Radulović, violončelisti Sari Šaćiri, Eden Sekulović i Kosta Popović, violinisti Viktor Huter, Vukica Rašović i Dušan Obrenović, kao i kompozitor Marko Kovač.

Mladi umjetnici, među kojima je većina bila angažovana u okviru višegodišnjeg serijala “KotorArt talenti”, imaće priliku da u okviru Foruma razmijene iskustva iz različitih evropskih zemalja u kojima studiraju i žive, daju komparativne primjere i ideje koje mogu uticati na podizanje kvaliteta kulturnog života Crne Gore, i temama koje se tiču mladih. Mlade profesionalce će kroz fokus grupe i debate voditi moderatorke direktorica programa za jačanje kapaciteta OCD institucija i medija Marija Ružić Stojanović i pijanistkinja i menadžerka u kulturi i medijima Sara Mandić.

“Cilj je da kao neki od budućih nosilaca crnogorske muzičke scene procijenimo situaciju i damo konkretne predloge i ideje koje će osnažiti i našu muzičku umjetnost, ili je možda i odvesti u nekom novom pravcu. Pravi je momenat da se utiče na letargičnost mladih i njihovo izbjegavanje da učestvuju u promišljanju i kreiranju politika, a kasnije u donošenju odluka. KotorArt je za ovakav prvi korak odlična platforma”, istakao je Andrija Jovović.

Bonus video: