Živi model na slikama Albane Ejupi

Izložba umjetnice sa Kosova biće otvorena večeras u Modernoj galeriji u Podgorici

3362 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložbom “Sandscapes” umjetnice Albane Ejupi koja će biti otvorena večeras u Podgorici, u Modernoj galeriji u 20 časova, biće otvoreno i ovogodišnje izdanje manifestacije Podgoričko kulturno ljeto.

Kustos postavke je Lukas Wolf, a u tekstu povodom otvaranja ističe se da, za razliku od mnogih savremenih umjetnika koji preuzimaju slike iz masovnih medija i obrađuju ih slikarskim tehnikama, Ejupi se fokusira direktno na živi model.

“Izložba je obilježena posebnim fizičkim prisustvom, što je ostvarila prikazom prirodnih oblika tijela koji izmiču okvirima medijalno romantizovanih ideala ljepote, oblika koji posjeduju nepatvorenu i istinitu ljepotu. Ova prirodna ljepota izražena je kroz jedinstvenost narativnih površina u kojima su individualna životna iskustva ostavila traga”, piše Wolf u susret izložbi.

Ejupi je rođena 1994. godine u Prištini na Kosovu, a trenutno živi i radi u Beču u Austriji. Kroz svoju umjetnost bavi se duhovnim i društvenim aspektima ljudske prirode, posebno odnosom duha i tijela u kojem živimo. Kombinuje akte sa temama poput ideala ljepote, seksualnosti i ljubavi. Njena djela su svojevrstan kontrapunkt digitalizaciji, društvenim medijima i vještačkoj inteligenciji kroz ličnu percepciju, fokusirajući se u potpunosti na žanr slikarstva.

“U svom studiju stvara fotografske skice nagih modela. U tom procesu, Ejupi stvara ideje koje se u kasnijem slikarskom postupku razvijaju sasvim otvoreno i slobodno. Za Ejupi, slike uvijek dobijaju neočekivani razvoj, a sve češće se pojavljuju novi putevi koji brišu granice između figuracije i apstrakcije, slikarske površine i trodimenzionalne strukture, svijetlih boja i intenzivnih poteza četkicom”, dodaje Wolf.

Ejupi pretenduje da radi sa pijeskom prije nego sa zemljanim materijalima i uglavnom modelira apstraktna tijela ženstvenog izgleda. U tom procesu, ona rukama ili četkom nanosi pijesak na slike, stvarajući na taj način fizičke prostore percepcije.

Bonus video: