Džordž Vinston preminuo u 73. godini

Tokom svoje karijere koja je trajala više od pola vijeka, Vinston je objavio 16 solo klavirskih albuma, uključujući "The Forest", koji je 1994. godine osvojio nagradu Gremi

581 pregleda 0 komentar(a)
Vinston, Foto: Printscreen YouTube
Vinston, Foto: Printscreen YouTube

Osvajač Gremija i pijanista Džordž Vinston preminuo je u 73. godini.

On je bio jedan od prvih inovatora "New Agea"( smirujuće muzike različitih stilova koja je namijenjena da stvori relaksaciju i pozitivu) koji je kombinovao klasičnu klavirsku tehniku sa modernim zvukovima i stilovima. Nažalost, istaknuti pijanista preminuo je nakon decenije borbe sa rakom.

Tokom svoje karijere koja je trajala više od pola vijeka, Vinston je objavio 16 solo klavirskih albuma, uključujući "The Forest", koji je 1994. godine osvojio nagradu Gremi. Takođe je predstavio nekoliko istaknutih havajskih gitarista usvojoj izdavačkoj kući "Dancing Cat".

Nakon uspješne transplatacije koštane srži 2013. godine, nastavio je da snima i putuje tokom oporavka. Međutim, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, nažalost, morao je da odloži brojne koncerte zakazane za 2023. godinu.

Rođen 1949. godine u Hartu u Mičigenu, Vinston je sa porodicom promijenio nekoliko različitih država, uključujući Montanu, Misisipi i Floridu. Dok je bio dječak, uticajni pijanisti iz Nju Orleansa poput Džejmsa Bukera i Henrija Batlera ostavili su neizbrisiv trag na njegovom muzičkom putu. Upoznavanje sa pijanistima Fatsom Volerom i Tedijem Vilsonom početkom 70-ih povećalo je njegov temeljni uticaj.

Preselivši se u na obalu i potpisavši ugovor sa "Windham Hill" lejblom , Vinston je postigao značajan uspjeh sa tri značajna albuma: "Autumn", "Winter Into Spring" i "December". Njegov proboj nastavio se kada je sarađivao sa poznatom glumicom Meril Strip, i bio joj prateći pijanista dok je čitala klasičnu dječiju priču "The Velveteen Rabbit".

U kasnijim fazama svoje karijere, Vinston je posvetio pažnju starijim snimcima i davao im na važosti, a ne stvaranju originalnih kompozicija. Govoreći uživo tokom turneje, Vinston je takođe poručio svojim fanovima da doniraju hranu i prikupio jesredstva za neprofitnu organizaciju "Feeding America". Takođe je donirao prihod od svojih najnovijih nastupa lokalnim bankama hrane i drugim dobrotvornim organizacijama.

Sa pet Gremi nominacija u svom vlasništvu, Vinston je ostvario svoju jedinu pobjedu 1994. godine za album "Forest". Iako je njegov doprinos u osamdesetim i devedesetim godinama bio široko prepoznat po njegovom dubokom uticaju na razvoj muzike "New Agea", Vinston je ponizno odbacio tu etiketu, umjesto toga opisujući svoj stil kao "narodni klavir" ili "seoski narodni klavir".

"Bilo koje druge etikete, uključujući one koje su relevantne za nešto filozofsko, duhovno ili bilo koje vjerovanje, takođe su netačne, jer nemam interesa za te teme", napisao je on na svojoj veb stranici. "Samo sviram pjesme najbolje što mogu, inspirisan godišnjim dobima, topografijom i regionima, a ponekad i sociološkim elementima, i pokušavam da se vremenom usavršim kao muzičar."

Bonus video: