Gdje sam ja, tu je Bjelorusija!

Izložba savremene bjeloruske umjetnosti u novoj galeriji Montenegro European Art Community u Budvi

1760 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Montenegro European Art Community
Foto: Montenegro European Art Community

Izložba savremene bjeloruske umjetnosti pod nazivom "Gdje sam" biće otvorena sjutra, u 20 časova, u novoj galeriji Montenegro European Art Community u Budvi, u Ulici Alekse Šantića 1.

Publika u Budvi moći će da vidi radove umjetnika: Hutkasmachnaa, Natalije Zaloznaje, Vladimira Ceslera, Shtuchny Intellect, Artura Klinova, Alekseja Kuzmiča, Jevgenija Rogozina, Igora Tišina, Ales Faley, Darije Cemra, grupe EG.

"Gdje sam - ove dvije riječi i dalje ponavljaju i pitaju se hiljade Bjelorusa koji su sada rasuti po cijelom svijetu. Uostalom, nedavni događaji - protesti 2020. godine, represije i rat - izazvali su neviđeni talas emigracije u istoriji Bjelorusije. Za mnoge od onih koji su otišli važno je da ne izgube svoju zemlju, jezik i kulturu - zato se i dalje drže zajedno i slijede bjelorusku društvenu i kulturnu agendu. Dakle, odgovor je, prije svega, ovaj: gdje sam ja, tu je Bjelorusija!

Bez obzira na teritorijalnu lokaciju, pitanje egzistencijalnog izbora i dalje je relevantno za Bjeloruse u/izvan Bjelorusije. Gdje sam? Na strani dobrote, zdravog razuma i jednostavne ljudske etike? Ili s druge strane - u taboru onih koji nisu dorasli zakonu, pokazalo se, ne samo ponekad? Ako je jedini mogući odgovor na pitanje očigledan, vrijeme je za djelovanje. 'Gdje sam' je akcija na bjeloruskom", navodi se u najavi organizatora izložbe.

Bjelorusi
foto: Montenegro European Art Community

Na otvaranju će se održati interaktivni performans "Infogips" grupe EG.

Prateći program izložbe uključuje predavanja i razgovore umjetnika o savremenoj bjeloruskoj umjetnosti.

Bonus video: