Filip Prelević najbolji debitant na filmskom festivalu u Njujorku

Film “Smrt i Staniša” do sada je, pored nagrade u Njujorku, osvojio priznanje za najbolji film u kategoriji kratkog internacionalnog filma na festivalu “The Massachusetts Independent Film Festival” u SAD

4236 pregleda 173 reakcija 0 komentar(a)
Filip Prelević na setu, Foto: Privatna arhiva
Filip Prelević na setu, Foto: Privatna arhiva

Film mladog Podgoričanina Filipa Prelevića “Smrt i Staniša” pobijedio je u kategoriji za najboljeg debitantskog reditelja na Njujorškom festivalu “The New York International Film Awards” (NYIFA).

Prelević je za “Vijesti” kazao da nije studirao režiju, već da je tek maturirao.

“U fazi pisanja scenarija i snimanja filma ‘Smrt i Staniša’ imao sam 16 godina. Inspirisali su me napušteni objekti na lokaciji Župa u Tivtu za koje sam pomislio da bi bili odlična filmska scenografija i odmah sam dobio ideju da, kao kontrast tom ambijentu, na neki šaljiv način prikažem mladog intelektualca koji odlazi od kuće i započinje svoju avanturu sazrijevanja. Scenario smo napisali moj brat Andrija Vojinović i ja i tako je stvoren glavni lik Staniše, kojeg glumi sjajni Pavle Prelević”, objasnio je Prelević.

Filip Prelević
foto: Promo

On je istakao da je posebno zahvalan izvršnoj producentkinji Biljani Vušović i snimatelju Ivanu Čojbašiću koji su mu bili velika podrška od početka projekta.

“Film mi je omogućio da sarađujem sa našim priznatim umjetnicima i filmskim stvaraocima kojima dugujem veliku zahvalnost. Stanišinu majku u filmu glumila je Dubravka Drakić. Muziku je komponovao Rambo Amadeus i za potrebe filma obradio svoju pjesmu ‘Intelektualac’. Ostale uloge su odlično iznijeli Lara Dragović, Matija Grabić, Slaviša Grubiša i Jana Bjelica. Jelena Ivančević je bila zadužena za scenografiju i kostimografiju, a Kozma Prelević je uradio prevod na engleski jezik. Tokom cijelog projekta i naročito u dijelu distribucije filma imao sam podršku Marka Gošovića”, navodi Prelević.

Film je, prema njegovim riječima, snimljen u tri snimajuća dana u nezavisnoj produkciji “Prelević Production”.

Filip Prelević
foto: Promo

“Odradili smo odličan posao u pretprodukciji što mi je pomoglo da na samom setu budem pripremljen i kao reditelj izvučem maksimum iz svakog snimajućeg dana. Atmosfera na setu je bila sjajna i uprkos cjelodnevnom napornom radu svi smo bili ispunjeni dobrim raspoloženjem i entuzijazmom. Raduju me nagrade sa međunarodnih festivala. ‘Smrt i Staniša’ je do sada, pored nagrade u Njujorku, osvojio priznanje za najbolji film u kategoriji kratkog internacionalnog filma na festivalu “The Massachusetts Independent Film Festival” u Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi mladi autor.

“Smrt i Staniša” je premijerno prikazan na festivalu “Long Story Shorts” u Bukureštu gdje je bio nominovan za nagrade za najboljeg glumca i najbolji scenario. Prikazan je i na festivalu u Berlinu “2023 ARFF Berlin International Awards”.

“Iskustvo rada na filmu “Smrt i Staniša” me je definitivno motivisalo da nastavim da se bavim filmom i režijom, tako da je scenario za moj novi film već završen i pretprodukcija je u toku. Radi se o dugometražnom filmu koji će biti sniman na nekoliko lokacija u Podgorici”, otkriva za “Vijesti” Prelević.

Bonus video: