"Vizantijska Mona Liza" otkrivena u Istanbulu

Jedinstvena dvostrana postvizantijska ikona Bogorodice Eleuse (Milostive) ima jednu osobenost: na njenoj poleđini nalazi se još jedna slikana ikona iz 14. vijeka

21856 pregleda 133 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Venis Studios
Foto: Venis Studios

U crkvi na Prinčevskim ostrvima u Istanbulu, unikatna ikona, remek-djelo i vizantijsko blago dugo je čekala na otkriće.

Ova jedinstvena dvostrana postvizantijska ikona Bogorodice Eleuse (Milostive) ima jednu osobenost: na njenoj poleđini nalazi se još jedna slikana ikona iz 14. vijeka, koja je preko sto godina ostala skrivena u teškoj metalnoj kutiji, čuvanoj u Crkvi Bogorodice Eleuse na Bujukadi/Prinkipos.

MOna Liza
foto: Venis Studios

U ljeto 2021. godine, Venizelos G. Gavrilakis i Vaia A. Karagiani, osnivači VENIS STUDIOS, dobili su nalog od mitropolita Dimitrija Komata, da uklone srebrnu oblogu koja je prekrivala ikonu Bogorodice u svrhu konzervacije. Uklanjanjem srebrnog okova-obloge, koji datira iz 1750. godine, otkrivena je jedinstvena ikona Bogorodice Eleuse iz 16. vijeka, dok je skidanjem stare bronzane kutije na njenoj poleđini otkrivena druga unikatna ikona iz vizantijskog perioda, Silazak u Had, koja datira iz 14. vijeka.

Mona Liza
foto: Venis Studios

Ikona, teško oštećena vjekovima trajanja, ratovima i ljudskim nemarom, podvrgnuta je detaljnom fizičko-hemijskom ispitivanju u saradnji sa grčkom fondacijom „Ormilija” i njenim naučnim direktorom, Georgiosom Karagijanisom. Ovo ispitivanje imalo je za cilj da se prouči slojevitost ikone, identifikuju pigmenti, zlatni listići i drugi materijali od kojih je izrađena. Studija je imala za cilj da analizira tehniku, korišćene pigmente i potvrdi tačno datiranje ikone.

Ikona Silazak u Had, iz14. vijeka, otkrivena na poleđini prikaza Bogorodice Eleuse
Ikona Silazak u Had, iz14. vijeka, otkrivena na poleđini prikaza Bogorodice Eleusefoto: Venis Studios

Pored toga, konzervatorski tim je sproveo specijalizovane fotografske i konzervatorske testove kako bi izvršio hitan konzervatorski tretman i naknadni odgovarajući konzervatorsko-restauratorski radovi neophodni za očuvanje ikone.

Mona Liza
foto: Venis Studios

Nakon uklanjanja srebrnog pokrivača, otkrivena je riznica novčića i srebrnih zavjetnih priloga vjernika. Ove dragocjene stvari su ostavili za sobom pobožni pojedinci i hodočasnici koji su tražili utjehu i božansku intervenciju kroz molitve svetoj ikoni, želeći blagoslov za svoje zdravlje i dobrobit svojih najmilijih. Od posebnog značaja bilo je otkriće izuzetnog zlatnog novčića koji je pripadao sultanu Mahmudu II, koji je vladao od 1808. do 1839. godine.

Bonus video: