Dejv Mekin dolazi u Herceg Novi

Mekin je ilustrovao desetine dječjih knjiga, režirao više kraćih i tri igrana filma, komponovao i izvodio muzičke numere za radio drame, sarađivao na velikom broju TV serija, ilustrovao knjige najvećih svjetskih pisaca

3838 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Hercegnovski strip festival
Foto: Hercegnovski strip festival

Umjetnik koji je u vrhu svjetske strip scene već skoro 40 godina Dejv Mekin, osmi je potvrđeni specijalni gost 17. Hercegnovskog Strip Festivala (HSF) koji se ove godine održava od 1. do 6. septembra na više lokacija u Boki Kotorskoj.

"Hercegnovski strip festival je kroz svojih dosadašnjih 16 izdanja i osam izdanja Strip vikenda stekao svjetski renome i u naš grad doveo i za naš grad vezao najveća imena svjetske vizuelne umjetnosti, strip crtače, ilustratore, dizajnere, pisce, fotografe, filmske reditelje, muzičare. Ukoliko postoji jedna velika svjetska super zvijezda vizuelne umjetnosti koja u svom liku i djelu objedinjuje sva navedena zanimanja onda je to legendarni Dejv Mekin“, saopštavaju iz HSF-a uz podsjećanje na do sada najavljene specijalne goste: Ji Jang iz Kine, Marka Mastraca iz Italije, Dane Dimat iz Francuske, Francisa Portele iz španije, Zorana Smiljanića iz Slovenije, te Daga Bretvajta i Zoi Torogud iz Velike Britanije.

Svi oni će uz sedamdesetak takođe vrhunskih umjetnika povratnika na HSF, ljubiteljima devete umjetnosti ove godine priuštiti nezapamćeni spektakl svih šest dana u septembru kada će posjetioci imati priliku da besplatno obiđu izložbe, dobiju crteže i posvete, učestvuju na promocijama, predavanjima, radionicama crtanja i vrhunskim koncertima.

Mekin je svoje prve radove predstavio davne 1986. godine u Njujorku, gdje se upoznaje sa jednim od najpopularnijih svjetskih pisaca svih vremena, Nilom Gejmanom čime otpočinje legenda i njihov vrtoglavi uspon. Zajedno stvaraju remek djelo „Instrumenti nasilja“ a malo zatim novi hit „Crna orhideja“, te revolucionarni „Od signala do šuma“. Mekin uporedo ilustruje naslovnice za hit serijal Helblejzer. Godine 1989. po tekstu Grenta Morisona nastaje najuspješnija grafička novela svih vremena „Betmen: Ludnica Arkam“ koja se u raznim edicijama štampa i dan danas. Za Gejmana ilustruje naslovnice njegovog sjajnog i neprevaziđenog Sendmena kao i naslovnice za sve spin-off serijale iz istog univerzuma. Sam piše i ilustruje serijal od 10 epizoda „Kavezi“ koji osvaja internacionalne nagrade Harvi, Ignjac, Alf Art i La Pantera.

Raznovrsnost Mekinovih daljih aranžmana može se uporediti samo sa ogromnim uspjehom koji je imao, pa se tako okušava u različitim stvaralačkim sferama. Za grupu Rolling Stones piše i ilustruje knjigu koja je pratila njihov album „Voodo Lounge“. Za francuskog izdavača Dargo radi grafičku novelu bez teksta „Celuloid“, objavljuje kolekciju kratkih stripova „Slike koje kucaju“ koja osvaja prestižne nagrade. Kompanija Apple ga angažuje kao jednog od 30 ključnih vizuelnih stvaralaca koji su pratili razvoj njihove kompanije. Sony Playstation konzole ga biraju kao jednog od glavnih fotografa za svoju promotivnu kampanju. Po istom zadatku radi za Smirnoff, Britanski Telekom, BWM, Nike, Eurostar, kao i za Vladu Velike Britanije.

Promotivne ilustracije radi za mnoge istaknute magazine, kao i za filmske hitove poput Blejda, Osmog putnika, Uspavanu dolinu, te konceptualna rješenja za nekoliko filmova iz serijala o Hariju Poteru. Radi crteže za izložbu Larsa fon Trira u Kopenhagenu, doprinosi produkciji mnogih pozorišnih hit predstava, itd. Nagrađivan je i kao ilustrator albuma istaknutih svjetskih muzičara među kojima Tori Amos, Misfits, Alis Kuper i mnogi drugi.

„Mekin je ilustrovao desetine dječjih knjiga, režirao više kraćih i tri igrana filma, komponovao i izvodio muzičke numere za radio drame, sarađivao na velikom broju TV serija, ilustrovao knjige najvećih svjetskih pisaca uključujući Stivena Kinga, Džona Kejla, Džoa Hila, i naravno Nila Gejmana. Sarađivao na muralima, multimedijalnim projektima, eksperimentalnoj umjestnosti... i uz sve to, neprestano proizvodio vrhunske stripove kao svoju najveću ljubav. Malo je reći da je ogromna čast što će Dave Mekin biti gost 17. Hercegnovskog strip festivala, ali je takođe to i veliki dokaz statusa koji naša manifestacija uživa u svijetu stripa i prestižne pozicije koju Herceg Novi danas zauzima među najvećim svjetskim umjetnicima današnjice“, zaključuju organizatori HSF-a.

Bonus video: