Burne istorije i jedinstvena putovanja

U okviru UnderhillFesta danas počinje program “U fokusu” u NB “Radosav Ljumović”, nastavljaju se projekcije iz takmičarskih selekcija, a najavljeno je i da će festival trajati dan više - do 16. juna

5974 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma “Istražitelj”, Foto: UnderhillFest
Scena iz filma “Istražitelj”, Foto: UnderhillFest

Koliko su dokumentarni filmovi važni, jedinstveni, autentični i kompleksni, te koliko pružaju prostora životu, umjetnosti, stvarnosti, ali i inspiraciji za djelanje, publika je osjetila tokom niza projekcija raznovrsnih ostvarenja koje je ispratila u prvoj polovini ovogodišnjeg izdanja 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma UnderhillFest.

Nevjerovatna energija koja okuplja, motiviše i širi vidike svih prisutnih, vibrira Podgoricom od sedmog juna, a ponajviše odabranim lokacijama kao što je Njegošev park, a onda i Centar kulturnih zbivanja (CKZ) Ribnica, a od danas i Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” gdje počinje program “U fokusu”. Isto se može očekivati i u nastavku festivala do ceremonije dodjele nagrada i iščekivane projekcije drugog filma Mile Turajlić koji je na programu 15. juna.

Novitet koji raduje, saopštio je u subotu veče portparol festivala Miroslav Miro Minić, jeste da će zbog velikog interesovanja publike za projekcije muzičkih dokumentaraca na terasi CZK Ribnica, dan nakon zatvaranja festivala, 16. juna u Njegoševom parku biti dodatno prikazani ti filmovi. Na programu su: “Sezarija Evora” čija je rediteljka Ana Sofija Fonseka, “Miuša, glas Bosa Nove” za koji režiju potpisuju Danijel Žarvoš i Lilijen Muti, kao i “Bella ciao, Bella ciao” Đulije Đaponezi.

Program 'U fokusu' otvara film 'Voljeti Patrišu Hajsmit'
Program "U fokusu" otvara film "Voljeti Patrišu Hajsmit"foto: Promo

Program “U fokusu” koji UnderhillFest realizuje sa Centrom za ženska prava večeras u 18 časova otvara film ”Voljeti Patrišu Hajsmit” Eve Vitije.

“Film zasnovan na dnevnicima i ličnim bilješkama američke književnice Patriše Hajsmit i sjećanjima njenih ljubavnika, prijatelja i članova porodice, baca novo i sasvim drugačije svjetlo na život čuvene autorke kriminalističkih romana, fokusirajući se na njenu potragu za ljubavlju i problem sa seksualnim identitetom”, navodi se u opisu filma.

Patriša Hajsmit (1924-1995) napisala je više od 20 knjiga, od kojih je više od polovine do danas ekranizovano u Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj i Njemačkoj. Već prema njenom prvom romanu Alfred Hičkok je 1951. snimio film “Nepoznati iz Nord-ekspresa”... No, uprkos ranom uspjehu, ona za života nije doživjela neko istinsko priznanje.

“Tek kada je, nakon njene smrti, Entoni Mingela 1999. režirao hit ‘Talentovani gospodin Ripli’, javnost se ponovo zainteresovala za nju i njena djela. Sljedeći veliki hit bila je drama ‘Kerol’ Toda Hejnsa iz 2015. o tajnoj vezi dvije žene, u tumačenju Kejt Blanšet i Runi Mare, nominovana za šest Oskara. Film je zasnovan na djelimično autobiografskom romanu ‘Cijena soli’ koju je Hajsmit objavila 1952. pod pseudonimom Kler Morgan. Nakon filma biće organizovan panel diskusija u kojoj će učestvovati Marija Jovanović i Milica Prelević, članice feminističkog programa asocijacije ‘Spektra’, aktivistkinje za prava kvir zajednice”, najavljuju iz Underhilla.

U okviru selekcije “7 kratkih”, na košarkaškom terenu “Dragan Ivanović” u Njegoševom parku, u 21 čas biće prikazan film “A Istok reka teče” Jelene Radenović, autorke koju publika festivala pamti po vrhunskom filmu “Umetnost sećanja” posvećenom monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije.

Iz filma 'A Istok reka teče'
Iz filma "A Istok reka teče"foto: Promo

“Dokumentarni film ‘A Istok reka teče’ pokušaj je da se ožive i sačuvaju sjećanja iz djetinjstva, smještena u živopisni seoski pejzaž podno najsurovijeg planinskog vijenca na Balkanu, nazvanog Prokletije. Silazak sa Prokletija i potraga za porodičnom kućom, ujedno je silazak u dubinu duše, u srž identiteta. Putovanje je istovremeno spoljašnje i unutrašnje, vrsta spoznaje o čvrstoj vezi između geografskih i psiholoških karakteristika. Susret sa novim životom koji se ovde odvija, potvrđuje da je sila prirode jedina konstanta u kovitlacu burne istorije ljudi”, ističe se u opisu njenog novog djela koje je već naišlo na dobre reakcije gledalaca.

Nakon toga, u 21.35 časova, takođe na terenu u Njegoševom parku, biće prikazan “Raj za karaoke” finskog reditelja Ejnarija Pakanena, koji u svom ostvarenju nudi svojevrsno proputovanje kroz Finsku pokazujući strast tamošnjih stanovnika prema karaokama koje mogu biti organizovane bilo gdje gdje ima dobre volje - u barovima, nečijem domu, garaži, pa čak i u sauni. Film se prikazuje u okviru međunarodne selekcije.

Iz filma 'Raj za karaoke'
Iz filma "Raj za karaoke"foto: Promo

Film “Istražitelj”, inspirisan knjigom “The Investigator - Demons of the Balkan War”, glavnog protagoniste Vladimira Džure, koji je bio prvi češki istražitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, biće prikazan večeras u 23 časa, na istom mjestu.

“Prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje tadašnjeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića, te etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao Željko Ražnatović Arkan. Film, čiji je režiser i scenarist Viktor Portel, nastao je u saradnji tri države - Češke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, najavljuju iz Underhilla.

U slučaju nevremena, filmovi čije su projekcije predviđene za Njegošev park, biće prikazani u CKZ Ribnica.

Bonus video: