Bijenale u Veneciji: Prikazan video Milatovića i Mugoše o spašavanju crnogorske prirode

Kroz tri scene, video pruža uvid u složenu vezu između ljudi, prirode, tradicije i modernog života u Crnoj Gori

6012 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz videa, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz videa, Foto: Screenshot/Youtube

„Slike koje bljeskaju“ - eksperimentalni video art u formi triptiha, crnogorskih autora Branislava Milatovića i Andrije Mugoše, prikazan je u crnogorskom paviljonu u palati Malipiero, kao dio crnogorske postavke na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Video govori o spašavanju crnogorske prirode, odnosno Crne Gore kao ekološke zemlje. Kroz tri scene, video pruža uvid u složenu vezu između ljudi, prirode, tradicije i modernog života u Crnoj Gori.

Milatović je crnogorski umjetnik koji je diplomirao filmsku režiju na Cetinju, a sa svojim kratkim filmovima "Sve to", "Puna glava radosti" i "Obrad" učestvovao je na više od 70 filmskih festivala u svijetu, osvojivši više nagrada. Trenutno radi na dugometražnom filmu.

Prva scena, odnosno video, naglašava suprotstavljenost između modernog i tradicije, pokazujući kroz detalje paralelne elemente i jednog i drugog

Njegov kolega sa FDU na Cetinju, Andrija Mugoša režirao je i napisao scenarije za sedam kratkih filmova, a kao asistent režije potpisuje i dugometražni film "Zaliv", reditelja Draška Đurovića.

Bonus video: