Politički horor i komedija Luke Papića i Srđe Vuča

Film “Prizvan i pozvan” nagrađivanog autorskog dvojca prikazan je u nedjelju veče na UnderhillFestu, danas uzbudljiv repertoar

2935 pregleda 0 komentar(a)
Luka Papić i Srđa Vučo u razgovoru sa Mirom Minićem nakon filma, Foto: Milica Nedeljković
Luka Papić i Srđa Vučo u razgovoru sa Mirom Minićem nakon filma, Foto: Milica Nedeljković

Politička radnja koja može biti percipirana kao komedija ili horor, u zavisnosti od gledaoca i njegovog raspoloženja tog dana, predstavljena je u filmu “Prizvan i pozvan” koji je prikazan u nedjelju veče, petog dana 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma UndrhillFest u Podgorici.

Autori ostvarenja Luka Papić i Srđa Vučo prošle godine su na Underhillu osvojili Specijalno priznanje žirija za film “Bez” i već tada je u razgovoru za “Vijesti” Vučo najavio njihov novi zajednički projekat koji govori o izborima u Srbiji 1990. godine. Za te potrebe oni su intervjuisali tada poznate aktere političke scene, među kojima su mnogi i danas znani javnosti, ali i one druge, na koje su mnogi zaboravili, a koje autori putem svog filma (ponovo) predstavljaju publici, zanemarujući popularnost političara sa kojima su prethodno razgovarali...

Povezani članci

19. Jun 2022.

Potraga za psom, identitetom, sobom i smislom

Kako su došli do toga da prostor pruže takozvanim autsajderima, Papić je objasnio u razgovoru nakon projekcije.

“Kada smo pregledali sakupljeni arhivski materijal, počeli smo snimati intervjue sa konvencionalnim učesnicima tih izbora, odnosno sa onim većim i mejnstrim političkim kandidatima, da bi u nekom trenutku shvatili da oni zapravo uvijek pričaju istu priču koja je dosadna i koja, iako legitimna i relevantna, daje samo istorijsku tačnost i činjenice, ali nikakav ljudski nivo ne pruža priči. Tako smo odlučili da se fokusiramo na autsajdere i da svaki od njih nosi neke narative: od smjene jednog idolopoklonstva sa drugim, buđenja nacionalizma, a onda i do apsurda tih, na neki način namještenih izbora, kao i do konačne konfuzije nakon izbora gdje se prelamaju ideologije bratstva i jedinstva i nacional-socijalizma... Opredijelili smo se da pratimo priču tih karaktera”, istakao je Papić i dodao da film donosi priču o specifičnom odnosu pojedinca i politike.

Iz filma 'Prizvan i pozvan'
Iz filma "Prizvan i pozvan"foto: Promo

Opisan kao politička komedija sa tragičnim posljedicama, “Prizvan i pozvan” govori o četiri bivša predsjednička kandidata na izborima 1990. godine u Srbiji. Danas “neprilagođeni antiheroji” prisjećaju se svog učešća na prvim višestranačkim izborima i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj.

Vučo je nakon projekcije kazao da je autorska ideja bila da ispitanici sami odluče kako žele da se predstave svijetu, ponovo, nakon 30 godina, što su oni rado i dočekali i svako na svoj način iskoristio...

Životi i stvarnosti - društva, odnosa, pojedinca

Program "U fokusu" koji UnderhillFest realizuje sa Centrom za ženska prava, otvara današnji repertoar, u 18 časova u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” ada će biti prikazan film "Veće od traume" rediteljke Vedrane Pribačić.

"Film prati tri godine stanja i doživljaje tri žene silovane u Domovinskom ratu, kao i proces njihovog osnaživanja kroz iznošenje potresnih životnih priča. Marija osjeća da ne zaslužuje da bude slobodna, Katica se panično boji i najmanje promjene. Ana se osjeća kao malo, osamljeno pače izolovano od svih. Ona je jedina Srpkinja u grupi, a pitanje nacionalnosti i dalje je breme koje tišti protagonistkinje. Činjenica da su ih sve silovali srpski vojnici ne umanjuje nepovjerenje grupe prema Ani… Sada one otkrivaju ko bi mogle biti bez traume s kojom se identifikuju, što im mijenja živote i odnose", navodi se u opisu filma.

Iz filma 'Veće od traume'
Iz filma "Veće od traume"foto: Promo

Na košarkaškom terenu „Dragan Ivanović“ u Njegoševom parku, u 21 čas biće upriličena svjetska premijera filma „Procenti života“ Vladimira Perovića. U podnaslovu filma stoji da je u pitanju "hronika zlatnog doba u zemlji meda, mleka i statistike na čudnoj strani istorije, istine i civilizacije“.

"Sveta statistika. Egzaktnost. Jesu li brojke i procenti istinski odraz stvarnosti!? Može li statistika da izrazi život!? Život i stvarnost jednog društva? Da se približimo odgovoru pomažu nam staklene fasade modernih zgrada, modernog života. Jesu li odrazi u njima bliži stvarnosti i životu nego slike Pikasa ili Dalija...!?" piše u sinopsisu filma.

Iz filma 'Procenti života'
Iz filma "Procenti života"foto: Promo

Kreativni dokumentarci Vladimira Perovića, koji je i gost UnderhillFesta, prikazivani na festivalima u zemlji i širom svijeta, osvojili su do danas 111 priznanja.

Film “Mlungu - Bijeli kralj” hrvatskog redatelja Davida Lušičića, koji je i gost UnderhillFesta, biće prikazan u 21.30 časova , takođe na košarkaškom terenu.

U središtu njegovog filma nalazi se nekadašnji pomorac Branimir Orač, koji je 2009. godine u Južnoafričkoj Republici uhapšen s 230 kilograma kokaina skrivenom na teretnom brodu. Nakon pet godina zatvora Lušičićevog protagoniste Mlungua - Bijelog kralja, kako su ga zvali iza rešetaka, film donosi njegovo suočavanje s izazovima normalnog života. Film se prikazuje u okviru regionalne selekcije.

Scena iz filma 'Mlungu - bijeli kralj'
Scena iz filma "Mlungu - bijeli kralj"foto: Promo

A u okviru međunarodne selekcije, u 22.50 će na košarkaškom terenu biti prikazan film „Zalagaonica“ reditelja Lukasza Kowalskog.

"Jola i Wiesiek dvoje su ekscentričnih poljskih biznismena koji vode vjerovatno najveću zalagaonicu u Evropi. Međutim, njihovi sugrađani, osiromašeni nakon zatvaranja obližnjih rudnika, zalažu sve predmete. Zajedno sa svojom kramom oni dovlače i svoje probleme, ali ni Wiesiekove lude marketinške ideje ni Jolino nježno srce ne uspijevaju održati posao kojem sve lošije ide", piše u opisu.

Iako zalagaonica stvara gubitke, ona postaje središte u životu lokalne zajednice.

"Uskoro se nađe na rubu bankrota, što odnos Jole i Wiesieka stavlja na ispitivanje. Katastrofa prijeti, a vlasnici posljednji put pokušavaju da spasu posao i svoju ljubav", dodaje se u sinopsisu.

iz filma 'Zalagaonica'
iz filma "Zalagaonica"foto: Promo

U slučaju nevremena, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u CKZ Ribnica.

Bonus video: