Dokumentarci gimnazijalaca biće prikazani na UnderHill Festu

Gimnazijalci i gimnazijalke iz Podgorice i Danilovgrada, u okviru škole dokumentarnog filma Teen Docs, snimili su četiri dokumentarna filma, koji će biti prikazani na zatvaranju Underhill Festa.

22688 pregleda 0 komentar(a)
Foto: One
Foto: One

Umjetnički direktor i selektor filmova UnderHill Festa, Vuk Perović, kazao je da srednjoškolci, u okviru radionice, uče o osnovama dokumentarnog i filma uopšte, kao i o načinu na koji mogu da ispričaju priču koja ih zanima filmskim jezikom.

„U radionici učestvuje 12 srednjoškolaca koji dolaze iz gimnazija iz Danilovgrada i Podgorice. Princip rada je takav da ih podijelimo u grupe i onda oni u manjim grupama stvaraju kratke dokumentarne filmove, koji će biti prikazani na završnoj večeri UnderHill festa“, rekao je Perović u izjavi za PR Centar.

Pojasnio je da je sa polaznicima radionice radilo više predavača, a da će na kraju dobiti diplomu.

Vuk Perović, umjetnički direktor i selektor filmova UnderHill Festa
Vuk Perović, umjetnički direktor i selektor filmova UnderHill Festafoto: One

„Srednjoškolci su izuzetno zainteresovani za ovu formu filma. Već duže vrijeme radimo ove radionice i često nismo u prilici da primimo sve zainteresovane, jer nije lako raditi ovakve obuke u velikim grupama. Svake godine učesnici radionice budu sjajni mladi koji su vrlo kreativni, obrazovani i radoznali, što je ključ za bavljenje ovim poslom. Ove godine ćemo imati četiri filma“, naveo je Perović.

Reditelj dokumentarnih filmova, Dejan Petrović, koji je bio jedan od predavača na radionici, kazao je da je cilj radionice da zajedno sa mladima dođu do toga šta je suština kreativnog dokumentarnog filma.

„Na UnderHillu i drugim festivalima možemo vidjeti kreativne autorske dokumentarne filmove. Imam utisak da većina mladih, pa čak i studenata, prije nego što krenu da slušaju kreativni dokumentarni film, ovaj žanr posmatraju na nivou preslikane stvarnosti i prenijete informacije, vijesti ili reportaže, dok mnogi nisu svjesni kreativnih potencijala da se kao autori kroz dokuementarnu formu izraze“, naveo je Petrović.

Dejan Petrović, reditelj dokumentarnih filmova
Dejan Petrović, reditelj dokumentarnih filmovafoto: One

Kazao je da su srednjoškolci, na početku radionice, pokrenuli ključna pitanja koja su suštinska za kreativni dokumentarni film.

„Mislim da su njihove reakcije nakon gledanja kreativnog dokumentarnog filma potpuno drugačije u smislu da su otkrili drugačije viđenje dokumentarnog filma. Mislim da je ovaj edukativni program sjajan da se mladima otkrivaju drugačiji aspekti i perspektive dokumentarnog filma“, rekao je Petrović.

Menadžerka za segment fizičkih lica i marketing komunikacija u kompaniji One, Ana Mihailović, kazala je da su u toj kompaniji ponosni što su i ove godine dio Underhill Festa, koja već drugu godinu podržava jedinstvenu inicijativu Teen Docs, školu dokumentarnog filma namijenjenoj talentovanim srednjoškolcima.

„S radošću smo obezbijedili najnapredniju opremu koju polaznici koriste kako bi svoju viziju pretočili u nezaboravne dokumentarne videozapise. Ono što nas zaista oduševljava jeste izuzetno visok nivo interesovanja mladih ljudi za stvaranje i izražavanje kroz nove tehnologije“, navela je Mihailović.

Ana Mihailović, menadžerka za segment fizičkih lica i marketing komunikacija u kompaniji One
Ana Mihailović, menadžerka za segment fizičkih lica i marketing komunikacija u kompaniji Onefoto: One

Istakla je da u kompaniji One vjeruju da ulaganje u obrazovanje i podrška razvoju njihovih vještina ne samo da donosi korist svakom pojedincu u ličnom i profesionalnom smislu, već ima i dugoročne pozitivne efekte na razvoj i napredak čitavog društva.

„Kao kompanija, posvećeni smo kontinuiranom investiranju u edukaciju mladih jer vjerujemo da je to ključ za njihovu budućnost i prosperitet. Pružanje najnovije opreme i podrška kreativnosti i inovativnosti mladih talenata je naša strast i obaveza. Ponosni smo što smo dio ovog značajnog događaja, jer to predstavlja potvrdu naše posvećenosti mladima i njihovom putu ka uspjehu“, kazala je Mihailović.

Maturant Gimnazije „Slobodan Škerović“, Filip Femić, kazao je da se za Teen Docs školu prijavio, jer planira da nastavi dalje školovanje na smjeru montaža ili produkcija.

„O dokumentarnom filmu, kao i većina mojih vršnjaka, nisam znao puno. Naša generacija više voli da gleda igrane filmove i sapunice, koje više gledamo radi zabave dok se dokumentarnim filmom nismo toliko susretali“, naveo je Femić.

Kazao je da je ranije imao predrasude o dokumentarnom filmu, da je dosadan i da predstavlja činjenice „koje mogu da nas nauče nešto, ali nisu tu da nas zabave i da nas edukuju na zabavan način“.

Filip Femić, maturant Gimnazije „Slobodan Škerović“
Filip Femić, maturant Gimnazije „Slobodan Škerović“foto: One

„Svakako da tih predrasuda više nemam. Na radionicama smo gledali dva dokumentarna filma koja su u meni probudila neka nova saznanja i emocije, jer nisam očekivao da dokumentarni film može na takav način da se odradi i da ima toliku dozu kreativnosti“, rekao je Femić.

Kroz dokumentarni film, kako je dodao, volio bi da se bavi aktuelnim temama kao što su globalno zagrijavanje i predrasude koje postoje u društvu.

Učenik Gimnazije „Slobodan Škerović“ Radivoje Durutović kazao je da ga zanimaju gluma, režija i dramaturgija, navodeći da piše književna djela, drame i stripove, što ga je podstaklo da pohađa Teen Docs školu.

Radivoje Durutović, učenik Gimnazije „Slobodan Škerović“
Radivoje Durutović, učenik Gimnazije „Slobodan Škerović“foto: One

„Dokumentarni film je nešto što me je uvijek zanimalo i planiram da se ovim bavim u budućnosti. Što se tiče dokumentarnog filma, izmijenjena je moja slika o tom žanru. Na televizijskim programima nam je najviše plasiran dokumentarni film kao činjenična struktura, neinteresantno, koja ne privlači posebno našu generaciju“, naveo je Durutović.

Istakao je da je na radionici saznao da dokumentarni film može da bude jako zanimljiva struktura, i može da se bavim interesantnim temama.