O povezanosti slike i stripa

Gost večerašnje tribine "Imaginarijum" u Nikšiću je Luka Rakojević

1797 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

„Slika i strip“ tema je četvrte sesije projekta "Imaginarijum" koja će biti održana večeras u sali "Zahumlja" u 19 časova. Gost "Imaginarijuma" biće dr Luka Rakojević, teoretičar umjetnosti, dok će razgovor voditi autorka projekta, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje” Kristina Radović.

Rakojević je na Fakultetu umjetnosti završio osnovne, specijalističke i magistarske studije, a doktorirao je prošle godine temom „Zemlja stripa(iz)van sebe“. Tokom osnovnih i specijalističkih studija bio je saradnik i urednik rubrike za kulturu studentskog portala tragom.me. Učesnik je više međunarodnih naučnih skupova u zemlji i regionu i autor brojnih tekstova za časopise koji se bave različitim sferama umjetnosti i kulture. Tekstove je objavljivao i u časopisima profilisanim ka humanističkim studijama. Objavio je više književnih tekstova u zbirkama poezije i proze.

Dobitnik je većeg broja studentskih nagrada, kao i Nagrade Najbolji mladi strip teoretičar Balkana 2017. u Leskovcu. Autor je tekstova za više kataloga izložbi, učesnik književnih promocija i predavač na različitim manifestacijama. Držao je predavanja po pozivu u mnogim institucijama kulture širom Crne Gore i na brojnim događajima i tribinama.

Projekat "Imaginarijum", novi projekat JU „Zahumlje“ obuhvata niz sesija čija je osnovna tema fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti.

"Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno - umjetničke scene", podsjetila je Radović.

„Imaginarijum“ se organizuje u sklopu junskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: