Knjiga o selu i najstamenijim ljudima

Na tribini “Svobodijada” predstavljena knjiga Gojka Kneževića

1446 pregleda 0 komentar(a)
Knežević, Foto: Privatna arhiva
Knežević, Foto: Privatna arhiva

Knjiga “Sela i domaćini” Gojka Kneževića od prethodne četiri koja je objavio razlikuje se po tome što je kao seljačko dijete o seoskom životu, koji nikada nije napustio, i uzornim domaćinima, pisao sa posebnim senzibilitetom i poštovanjem doživljavajući te ljude kao najstameniji i najvitalniji dio našeg društva. To je kazao na promociji knjige koja obuhvata izbore njegovih novinarskih tekstova, a predstavljena je u okviru tribine “Svobodijada”.

“Raduje me što istraživačima sela ova knjiga, kako su naglasili promoteri, može koristiti kao pouzdan izvor mnogih dragocjenih informacija i svjedočenja o crnogorskom selu koje sam pratio od mojih novinarskih početaka do odlaganja novinarskog pera”, kazao je Knežević.

Sa tribine
Sa tribinefoto: Privatna arhiva

Urednica tribine Milica Bakrač kazala je da je Kneževićeva knjiga po ocjeni recenzenata, prof. dr Rada Šarovića i prof. dr Miroslava Doderovića, svojevrsno svjedočanstvo o crnogorskom agraru od 1975. do 2016. godine, koliko je autor kao dopisnik i reporter “Pobjede” pratio tu oblast.

Povezani članci

03. April 2023.

Pouzdano svjedočenje o crnogorskom selu

“Knjigu ‘Sela i domaćini’ čini izbor novinarskih tekstova o državnim pokušajima za unapređenje poljoprivrede i agro-preduzećima u periodima socijalističkog samoupravljanja i tranzicije, kao i zapisima i reportažama koje je Knežević, u dugoj novinarskoj karijeri objavio o 20 sela i oko stotinu uzornih domaćina iz svih regiona Crne Gore”, kazala je Bakrač i dodala da Knežević priprema novu knjigu reportaža “Pitomina divljih predjela”.

Gojko Knežević
foto: Privatna arhiva

Doderović kaže da knjiga predstavlja “sjajan osvrt na crnogorsko selo” i da se Knežević na oko 350 stranica bavio selom kao jednim složenim fenomenom koji polako, nažalost, nestaje. Istakao je da je pisana na zanimljiv, kvalitetan i kreativan način i uvjeren je “da će zbirka zadovoljiti radoznalost i starih i novih čitalaca”, a da će tekstovi “početi novi život”. Dodao je i da knjiga ima edukativnu i istorijsko-informativnu vrijednost..

Publicista Tomaš Ćorović istakao je dugogodišnju uspješnu saradnju sa Kneževićem. Uvjeren je da će knjiga zainteresovati mlade, a posebno one koji budu proučavali stanje o crnogorskoj poljoprivredi, kao i da će se naći u vitrini svih junaka Gojkovih priča.

Odlomke iz tekstova kazivao je glumac Nikšićkog pozorišta Velizar Vejo Kasalica.

Izdavači knjige, koja je obogaćena crno-bijelim fotografijama iz Kneževićeve arhive i iz kolekcija fotoreportera Željka Šapurića i Luke Zekovića i porodičnih albuma sagovornika, su Geografsko društvo Crne Gore i Narodna biblioteka Velika.

Promocija je održana u okviru junskog repertoara Nikšićke kulturne scene, a u organizaciji JU “Zahumlje”.

Bonus video: