Otvorena izložba u Nikšiću: Individualne poetike kao dio slagalice

Otvorena izložba “No Concept 2” u Nikšiću

2012 pregleda 62 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izložba se zove “No concept”, ali tu ima dovoljno prelijepih koncepata samih za sebe.

Tako je izložbu, koju je u galeriji “A” u “Trimu” u Nikšiću organizovala Opština Nikšić, prokomentarisala Azra Mehonjić, jedna od učesnica. Postavka je otvorena u srijedu veče.

Različite poetike 24 mlada autora koja žive i stvaraju u Crnoj Gori objedinila je, kaže Mehonjić, upravo Crna Gora.

“’No concept’ predstavlja Crnu Goru. Naši umjetnici su poznati a raznovrsni su po svijetu. Nekako smo i mi takvi. Radimo u raznim branšama, na raznim temama, a opet se u nama i u tome što radimo prepoznaje Crna Gora”, istakla je umjetnica iz Bijelog Polja.

Pohvalila je organizaciju izložbe, a posebno kvalitet radova njenih kolega koji su, ističe “jako moderni i prate svjetsku scenu”.

Izložbu “No concept 2” otvorio je predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković koji je kazao da je izložba pokazatelj odnosa lokalne uprave prema stvaraocima, posebno prema mladim akademskim umjetnicima.

Vuković
Vukovićfoto: Privatna arhiva

“Nama je kao gradu veoma važno da kulturu vratimo na ono mjesto na kome ona zaslužuje da bude, da mlade akademske umjetnike podržimo, da podržimo ideje mladih kolega. Želim da i ova izložba, kao i prethodna, bude viđena van Crne Gore”, kazao je Vuković i istakao da se već raduje trećem nastavku.

Jedan od kustosa izložbe Miloš Nenezić, podsjetio je da je Opština sa “No concept” izložbom počela prošle godine u okviru “Septembarskih dana kulture” i budući da je naišla na dobar prijem kod nikšićke publike, ali i kod publike prilikom gostovanja, “poneseni tim prošlogodišnjim uspjehom” odlučili su da ovogodišnju izložbu organizuju u ranijem terminu kako bi uspjeli da realizuju i najavjena gostovanja.

Nenezić
Nenezićfoto: Privatna arhiva

Autorka izložbe, koja će biti otvorena 15 dana je Vladana Mirković, dok tekst za katalog potpisuje Milena Krivokapić.

“Izložbom ‘No concept’ ističe se važnost afirmisanja i angažovanja različitih likovnih izraza i medija u društvenoj zajednici koji svjedoče o individualnosti svakog od učesnika. Pritom, svaka od zasebnih ‘istina’ čini cjelovitu izložbenu postavku postajući dio jedne veće slagalice u kojoj je cijelom društvu omogućeno da se upozna sa djelima mladih crnogorskih umjetnika i da u njima prepozna svoju pokretačku snagu”, zapisala je Krivokapić.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: Privatna arhiva

Pored Nenezića, kustos je i Stevan Kilibarda, a organizovana je u sklopu junskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: