Zaokružili priču o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti

Direktor nove državne ustanove kulture dr Vladislav Šćepanović "Vijestima" je rekao da je funkciju prihvatio kako bi pomogao i doprinio rješavanju svih stvari koje se vezuju za pokretanje Muzeja

3754 pregleda 1 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Vesna Lalić / Nova.rs
Šćepanović, Foto: Vesna Lalić / Nova.rs

Imenovanje Vladislava Šćepanovića za direktora Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), Ministarstvo kulture i medija (MKM) vidi kao veliku priliku za razvoj i unapređenje djelatnosti Muzeja, kazali su “Vijestima” iz tog resora.

U odgovorima na pitanja "Vijesti", a koja potpisuje portparolka MKM Hristina Bošković, obrazloženo je da ih u to uvjerava Šćepanovićevo profesionalno i stručno iskustvo.

“Vlada Crne Gore je imenovala dr Vladislava Šćepanovića za direktora JU Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, čime su se stekli uslovi koji će obezbijediti nesmetan rad i razvoj te institucije, koja je nizom realizovanih koraka nastala transformacijom Centra savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti”, dodaju iz Ministarstva.

Šćepanović je za “Vijesti” kazao da je uspostavljanje Muzeja savremene umjetnosti ozbiljan projekat kojem je potrebno sistematično pristupiti i pažljivo na njemu raditi. Uzevši u obzir svoje umjetničko iskustvo, ali i funkcije koje je ranije obavljao, poziciju direktora institucije koja tek treba zvanično da se uspostavi i oformi, smatrao je svojom obavezom.

“Tu funkciju sam prihvatio upravo kako bih pomogao i doprinio rješavanju svih stvari koje se vezuju za pokretanje Muzeja, a prvobitno što se tiče problema zgrade, a onda i uspostavljanja rada, pa i svega ostalog što slijedi... Ne bih pristao da vodim neku već ‘uhodanu’ instituciju kulture, već mi je kompletno pokretanje nove bilo poseban izazov. To smatram svojom obavezom, ali i potrebom (države) da svojim iskustvom doprinesem”, rekao je Šćepanović.

On je rođen u Nikšiću, diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1994, a magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1996. godine. Doktorirao je na polju teorije umjetnosti i medija na Interdisciplinarnim doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2009, pod mentorstvom profesorke Divne Vuksanović.

Iz MKM podsjećaju i da je Šćepanović funkciju predsjednika Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu obavljao od 2019. do 2021. godine, dok je u istoj ustanovi bio vršilac dužnosti od 2013. do 2014. godine. Pored toga, izlagao je na više od 30 samostalnih i više grupnih izložbi širom svijeta.

Šćepanović smatra da će mu u obavljanju (n)ove dužnosti posebno značiti iskustvo iz 2013.

“Bio sam v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu kada je ta institucija bila u rekonstrukciji, pa mogu reći da će mi tadašnji angažman doprinijeti ovome. Bilo je prilično kompleksno i široko i poslužilo mi je da jasnije vidim kako funkcionišu razne relacije (država-institucija-umjetnici) u takvim fazama”, rekao je on “Vijestima”.

Vlada i MiKM su izborom direktora MSUCG ispunili propisanu obavezu imenovanja direktora iz Odluke o organizovanju JU Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, naveli su u odgovorima na pitanja “Vijesti”. Dodaju i da je to “uobičajena sistemska procedura neophodna za nesmetano poslovanje ustanova, i to prilikom organizovanja bilo koje nove javne ustanove ili transformacije već postojeće u novu javnu ustanovu”.

“Dodatno, podsjećamo i da nakon što Savjet tadašnjeg Centra savremene umjetnosti nije imao primjedbe na elaborat o osnivanju MSU, Vlada je na sjednici 30. marta 2023. godine donijela Odluku o organizovanju JU Muzej savremene umjetnosti, a kojom su uređeni svi bitni elementi od značaja za poslovanje ove ustanove, na koji način su stvoreni uslovi za početak rada ove ustanove”, navode iz MKM.

Članom 47 stav 1 Zakona o kulturi propisano je da direktora ustanove čiji je osnivač država, imenuje Vlada na predlog Ministarstva, a stavom 2 istog člana da se za direktora imenuje afirmisani umjetnik ili afirmisani stručnjak u kulturi. Uzevši sve u obzir, iz Ministarstva poručuju da su ispunjeni svi propisani uslovi za imenovanje direktora kako bi se obezbijedio nesmetan i efikasan rad (n)ove ustanove.

“Pored priprema za međunarodni konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja za potrebe Muzeja, a koji je najavio glavni državni arhitekta Vladan Stevović, ova administracija nastavlja da realizuje sve zacrtane tačke puta koji nas očekuju, i dokazuje visok stepen posvećenosti razvoju kulture i umjetnosti te suštinskoj vidljivosti zemlje na globalnom nivou”, zaključuju iz MKM.

Bonus video: