Emancipujmo (to) - Čovjek u pitanju

Međunarodni književni festival “Odakle zovem” Podgorica 2023. koji organizuje knjižara “Karver”, biće održan od 29. juna do 3. jula.

4287 pregleda 76 reakcija 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Kulturna diplomatija u svakom civilizovanom evropskom društvu veliki je dio političke i javne diplomatije, a bez kulturne diplomatije, inteligencije, književnika/ca, umjetnika i akademske sfere, kulturnih radnika, politika i društvo ne mogu se graditi na evropskim vrijednostima...

To je kazala šefica Ambasade Republike Češke u Podgorici i zvanična predstavnica Republike Češke u Crnoj Gori Janina Hrebičkova, na jučerašnjoj konferenciji za medije u Podgorici u kultnoj knjižari “Karver”, a koja je upriličena povodom najave 15. izdanja Međunarodnog književnog festivala “Odakle zovem” Podgorica 2023. koji knjižara Karver (Sibila d.o.o.) i organizuje, ove godine od 29. juna do 3. jula.

Uzevši u obzir riječi Hrebičkove, ne čudi nadnaslov, odnosno geslo festivala: “Emancipujm(t)o - Čovjek u pitanju”.

“Učinimo sve da pozitivno nasljeđe koje imamo na neki način i osvijestimo, te da za našu kulturu uradimo najviše što možemo, sa mišlju o budućnosti”, kazala je glumica i direktorica “Karvera” i menadžerka Festivala, Varja Đukić, uz zahvalnost svim partnerima i podržavaocima festivala.

U saradnji sa Ambasadom Češke u Crnoj Gori, biće predstavljen i jedan od najznačajnijih evropskih i svjetskih književnika Milan Kundera, veliko književno ime koje povezuje epohe intelektualne borbe za slobodu stvaralaštva, rekla je Đukić, a prevoditeljka i profesorica francuskog jezika i književnosti Jasna Tatar Anđelić dodala da će tom prilikom biti riječi o tome “šta je nama u Crnoj Gori Milan Kundera”.

Đukić je podsjetila i da se ove godine navršava decenija od smrti jednog od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih književnika Mirka Kovača, pa će segment programa biti posvećen i njemu, najavila je i naglasila da je “Sibila d.o.o.” do danas jedini izdavač ovog autora u Crnoj Gori.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović rekla je da je od izuzetnog značaja ono što “Odakle zovem” godinama radi, a Tatar Anđelić dodala da je to sjajan književni, stvaralački, umjetnički prozor u svijet koji je (u) Crnoj Gori izuzetno važan.

Najavljen je raznovrstan program i, kao i uvijek, interesantni gosti, među kojima su i: Mihaela Gašpar, Damir Karakaš, Damir Šodan, Branko Čegec, Matija Ivačić, Dino Mustafić, Andrej Blatnik, Božo Koprivica, Zvonko Karanović, Tanja Bakić, Sead Šabotić, Sara Đurović, Marija Nikčević, Vasko Raičević i drugi, uz moderatore, među kojima su i: Dragana Tripković, Ljubeta Labović, Miroslav Minić, Jasmina Bajo, Vuk Perović..., a u programima i pripremi festivala učestvuju i učenice/i srednjih škola u Podgorici, kao i studenti umjetničkih i društvenih studija u Crnoj Gori.

Bonus video: