Mijović: Kamerna muzika unapređuje kvalitet

Koncertmajstor CSO-a Slađana Mijović sigurna je da će gudački kvartet u kojem svira večerašnjim koncertom osvojiti publiku

3244 pregleda 49 reakcija 0 komentar(a)
Mijović, Foto: Dejan Kalezic
Mijović, Foto: Dejan Kalezic

Koncert Gudačkog kvarteta Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji čine Slađana Mijović - violina, Nenad Jovanović - violina, Uroš Lapčević - viola i Milan Ninković - violončelo, održaće se večeras u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, u 20 časova.

U pitanju su muzičari koji su vođe gudačkih sekcija u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Ova sezona bila je veoma zanimljiva i bogata, a svi muzičari bili su na visini zadatka, pa će tako biti i večeras. Mijović nije samo vođa prvih violina, već i koncertmajstor, a smatra da je sviranje u simfonijskom orkestru i kamernom, neuporedivo.

“Svaki simfonijski orkestar ima svoj kamerni ansambl i nama je drago što smo mi napravili naš kvartet. Program koji se svira u kamernoj muzici je potpuno drugačiji u odnosu na program simfonijskog orkestra. Ne mogu baš da ih uporedim, ali što se tiče odgovornosti, po mom mišljenju, veća je kad svirate u orkestru jer to je ogroman ansambl koji treba držati na okupu, dok smo u kvartetu mi muzičari odgovorni samo za sebe. Potpuno je drugačija muzika u pitanju, mora da se radi na više detalja u kamernim ansamblima, jer ste sami i ne možete da računate na moć grupe. Iako je to neuporedivo, fenomenalno je iskustvo i jedno i drugo, svako za sebe”, ispričala je u razgovoru za “Vijesti” Mijovićeva.

Večeras će na repertoaru biti dvije kompozicije - Betovenov Kvartet u c-molu i Hajdnov Gudački kvartet u d-molu. Oba djela su veoma poznata, a i često na repertoaru ovakvih sastava.

“Program koji ćemo interpretirati večeras na koncertu sam imala priliku da sviram i ranije, ali sa svakim novim sastavom to je potpuno drugačije iskustvo. Muzika je jako individualna, subjektivna, tako da svaki put kada sa novim ljudima svirate, imate osjećaj da ispočetka gradite i stvarate zajedno. Bez obzira što sam imala priliku da ih sviram ranije, ovo će biti potpuno novo iskustvo za mene u ovom ansamblu. Ovo je naš prvi zajednički koncert, pa se nadam da će publika uživati u našem viđenju ovih kompozicija”, ne krije svoja očekivanja sagovornica “Vijesti”.

Ona smatra da je jako važno da simfonijski muzičari imaju priliku da sviraju i u kamernim ansamblima.

“To je pravo mjesto da dodatno unapređujemo kvalitet i održavamo kondiciju, da dalje rastemo u muzičkom smislu. To jeste bila jedna od osnovnih ideja kada smo odlučili da napravimo ovaj kvartet, jer naš angažman u ovom sastavu će samo doprinijeti našem djelovanju u orkestru. Samom našom saradnjom ćemo učvrstiti i saradnju u orkestru. Ona će znatno da doprinese kvalitetu i saradnji među dionicama u Crnogorskom simfonijskom orkestru”, napominje Mijovićeva.

Mijović
Mijovićfoto: Dejan Kalezić

Obično je prva violina ta koja, ako već neki drugi instrument nema solo dionicu, nosi melodijsku liniju, te Mijović otkriva da li će večeras u djelima koja će svirati najveća pažnja biti na njoj, ili su uloge podjednake:

“Tako će biti i ovoga puta jer sviramo Hajdna i Betovena - klasičare. I ovoga puta u oba djela će violina biti nosilac glavne priče. Međutim, imam divne kolege, prave džentlmene, tako da njima neće smetati da puste mene i moju violinu koja je po mom mišljenju najljepši instrument, da dođemo u prvi plan. Nadam se da će svima biti lijepo kao što je bilo i nama na probama”, zaključuje Slađana Mijović.

Karte se mogu kupiti na biletarnici MCCG radnim danima od 9 do 15 časova, kao i dva sata prije početka događaja.

Bonus video: