"Urotnici" u Kotoru u avustu, za neku drugačiju, bolju budućnost

Predstava “Urotnici” u režiji Borisa Liješevića, a u čitanju četvoro poznatih glumaca, biće izvedena 11. avgusta na KotorArtu

3428 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo / KotorArt
Foto: Promo / KotorArt

Scensko čitanje dramskog teksta “Urotnici”, autora Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, nastalog po motivima Krokodilove edicije “Zajednička čitaonica”, biće upriličeno u petak 11. avgusta u Kotoru, a u okviru Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Reditelj predstave je Boris Liješević, a tekst čitaju Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež, dok su partneri ovog događaja su Udruženje “Krokodil”, My Balkans i Terre Solidare.

“Na temelju tekstova objavljenih u ediciji ‘Zajednička čitaonica’, nastala je ova uzbudljiva mješavina glasova, jezička i umjetnička polifonija koja uvjerljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podijeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasijanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u ‘Urotnicima’ govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost”, ističe se u opisu komada i dodaje:

“Književnost u njoj ima ključno mjesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad prije. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uvjerenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živjeti i dalje”.

Organizatori KotorArt poručuju da ovogodišnji program donosi ne samo bogat muzički program, već i mnoštvo drugih kvalitetnih sadržaja i obećavaju uzbudljivo ljeto.

“Pozivamo gledaoce na avanturu čitanja i otkrivanja predstave ‘Urotnici’, koja, govoreći o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost, donosi i dozu optimizma”, istakli su iz službe festivala za odnose s javnošću.

Bonus video: