Portreti “Iza lika” Nebojše Babića u Podgorici

Izložba će biti otvorena večeras u fotografskoj galeriji “F 64”

1978 pregleda 0 komentar(a)
Najavni plakat izložbe, Foto: Promo
Najavni plakat izložbe, Foto: Promo

Više od trideset radova, portreta poznatih ljudi iz različitih sfera života, čini izložbu fotografija “Iza lika” renomiranog autora Nebojše Babića iz Beograda, a koja će biti otvorena danas u Podgorici, u fotografskoj galeriji “F64” u 20 časova. Tako će publika imati jedinstvenu priliku da na jednom mjestu pogleda odabrana djela koja su Babića izdvojila na fotografskoj sceni, a kojima je istovremeno trajno zabilježio neku autentičnu iskru koja se nalazi “iza” svakog od likova.

“U pitanju je prva od dvije izložbe čije autore je Umjetnički savjet galerije pozvao da izlažu mimo konkursa”, obrazloženo je u najavi.

Izložbu će otvoriti fotografkinja i istoričarka umjetnosti Goranka Matić, čija je retrospektivna izložba nedavno otvorena na Cetinju.

U tekstu u katalogu koji prati izložbu “Iza lika”, Jelena Matić je u samom uvodu podsjetila na to da su portreti možda i posebno kompleksan zadatak za svakog fotografa.

“Nikada nije isto, kako je tvrdio Rolan Bart fotografisati bilo koji običan predmet i fotografisati čoveka. Bilo da nastaje u studiju ili izvan njega portret od fotografa zahtijeva pažljivo posmatranje, traganje i na kraju pronalaženje same suštine bića osobe koju fotografiše. Ako to ne uspije, fotograf je stvorio samo sliku nekog lika i ništa više od toga”, podsjetila je Jelena Matić u samom uvodu teksta povodom Babićeve izložbe “Iza lika”.

I upravo se može reći da svojim objektivom, okom i reakcijom, Babić bilježi upravo suštinu i dušu svih likova koji su se našli i na ovoj izložbi, ali i generalno u njegovom bogatom portfoliju.

Matić poručuje da je posljednje tri decenije u Srbiji, ali i šire, takav vid fotografije obilježen baš radom Nebojše Babića.

“U njegovoj obimnoj galeriji gotovo i da nema osobe koju nije fotografisao. Ona ne obuhvata samo crno-bijele ili kolor fotografije određenih umjetnika, nego skoro pa svih koji su svojim profesijama i identitetima stvarali i dalje stvaraju kulturni identitet zemlje. Nisu to samo glumci (Seka Sablić, Anica Dobra, Voja Brajović), ili vizuelni umjetnici i fotografi (Mrđan Bajić, Goranka Matić, TKV Kraljica vila, Tomislav Peternek, Aleksandar Kelić), već i muzičari (Vasil Hadžimanov, Dragoljub Đuričić), sportisti (Novak Đoković), TV lica, književnici, kompozitori i mnogi drugi. Tokom godina Nebojša Babić je ovu galeriju dopunjavao i portretima internacionalnih umjetnika kao što je Ervin Vurm ili dirigent Zubin Mehta, a čija su gostovanja ostavila traga na domaćoj sceni”, nabraja Matić.

Različiti su i pristupi Babićevog rada, u šta će se uvjeriti i publika u Podgorici, na izložbi “Iza lika”.

“Kao da je čekao onaj trenutak kada se osoba potpuno oslobađa, gotovo prepušta i postaje ono što zaista jeste”, kaže Matić i poručuje:

“Sagledana u cjelini, galerija različitih likova, njihovih energija i karaktera Nebojše Babića pruža jedan od prikaza one interesantnije, svakako ljepše i bolje strane društva i kulture”, zaključila je Matić.

Bonus video: