Knjiga spisa i razgovora Barneta Njumana

Izdanje Narodnog muzeja Crne Gore i CID-a biće predstavljeno danas na Cetinju, u CGU “Miodrag Dado Đurić”

988 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NMCG
Foto: NMCG

Promocija knjige “Barnet Njuman: izabrani spisi i razgovori” koju je nedavno objavio Narodni muzej Crne Gore (NMCG), biće održana danas u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u 19 časova.

O djelima, mišljenju, istorijskom položaju Barneta Njumana, važnosti knjige koja je objavljena u saizdavaštvu s Izdavačkom kućom CID, govoriće istoričar umjetnosti Petar Ćuković i teoretičar umjetnosti i prevodilac Milovan Novaković, dok će se istoričar umjetnosti Jerko Ješa Denegri i teoretičar umjetnosti Miodrag Miško Šuvaković obratiti video uključenjem.

Barnet Njuman (1905-1970) jedan je od najznačajnijih poslijeratnih slikara i vodećih predstavnika apstraktnog ekspresionizma, ali i jedan od najsmjelijih i najrevolucionarnijih slikara 20. vijeka. Filozofski obrazovan i nastrojen Njuman je, takođe, jedan od najpronicljivijih mislilaca, kako svoje, tako i umjetnosti svog vremena, podsjećaju iz NMCG.

“Izvršio je radikalan prekid sa umjetničkim konvencijama zapadnoevropskog slikarstva, uvodeći u slikarstvo pojam uzvišenog i definišući umjetničko djelo kao temporalni događaj. Direktno je uticao na umjetničke pokrete šezdesetih godina u Americi kao što su ‘slikarstvo bojenog polja’, ‘postslikarska apstrakcija’, ‘slikarstvo tvrde ivice’, ‘minimalizam’, ‘hepening’... Anarhista po opredjeljenju, Njuman je bio angažovani mislilac, otvoreni kritičar društvenih, kulturnih i umjetničkih dogmi i konvencija”, piše u saopštenju.

Zbornik Njumanovih tekstova, koji je izvorno priredio Džon P. O’Najl, a predgovorom propratio ugledni američki istoričar umjetnosti Ričard Šif, preveo je s engleskog jezika teoretičar umjetnosti Milovan Novaković, koji je za ovo izdanje specijalno priredio kritički dosije s ogledima američkog umjetničkog kritičara Harolda Rozenberga, njemačkog istoričara umjetnosti Maksa Imdala, francuskog filozofa Žan-Fransoa Liotara i britanskog kritičara Dejvida Silvestera.

Knjiga obuhvata sve važnije oglede, komentare, izjave, pisma i intervjue ovog američkog umjetnika i prvi put se pojavljuje na našem jeziku, pa tako stručnu javnost podrobnije upućuje u djelo i misao apstraktnog ekspresioniste.

“Istovremeno, čitaocu podastire sve aspekte Njumanovog djela i ličnosti, počev od njegovog političko-društvenog angažmana, preko njegove kritičko-polemičke djelatnosti, sve do filozofskih opservacija koje se tiču njegovih slika, grafika i skulptura”, obrazložili su iz Narodnog muzeja.

Bonus video: