Predstavljen program 36. Barskog ljetopisa: 86 umjetničkih programa na osam gradskih lokacija

Festival će trajati do 25. avgusta

8897 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Redakcija Mediabiro
Sa pres konferencije, Foto: Redakcija Mediabiro

Najznačajniji festival u Baru, “Barski ljetopis”, biće otvoren 15. jula, a poklonici umjetnosti i kulture biće u prilici da, tokom njegovog četrdesetodnevnog trajanja, otprate 86 književnih, likovnih, muzičkih, pozorišnih/filmskih, bArs i pratećih programa, na 8 lokacija, prenosi Media biro.

Medijskim poslenicima, na danas održanoj konferenciji, najprije se obratila direktorica Kulturnog centra, Aleksandra Grabež, ističući da dosadašnjih 35 izdanja Festivala svjedoče o bogatstvu i raznolikosti kulturne baštine i savremenih kulturno-umjetničkih praksi ovdašnjih prostora, kao i da se osobenost “Barskog ljetopisa” ogleda u činjenici da on poklanja pažnju svim festivalskim segmentima, ne pretendujući da se profiliše samo u jednom.

Aleksandra Grabež
Aleksandra Grabežfoto: Redakcija Mediabiro

Grabež je istakla da su raznovrsnost i kvalitet selektovanih književnih, likovnih, muzičkih, pozorišnih/filmskih i pratećih programa, uz svoje lokalne specifikume, poput bArsa, najbolja preporuka ovogodišnjem “Barskom ljetopisu”, te da njegovo 36. izdanje predstavlja poseban resurs za promociju društvenih vrijednosti i kulturne baštine.

Sa pres konferencije
Sa pres konferencijefoto: Redakcija Mediabiro

“Festival će biti otvoren crnogorskom premijerom velikog međunarodnog ostvarenja ‘Bjeguni’, reditelja i koreografa Staše Zurovca, 15. jula na velikoj sceni na Ljetnjoj pozornici Doma kulture. Ovo muzičko scensko ostvarenje inspirisano je romanom poljske nobelovke Olge Tokarčuk, a muziku je komponovao renomirani rumunski violinist Aleksandar Balanesku. Publiku najznačajnijeg kulturnog događaja u Baru i ove godine očekuje pozorišna premijera, i to predstave ‘Dekameron’ rađene u koprodukciji Kulturnog centra sa Gradskim pozorištem Podgorica i Narodnim pozorištem Niš u režiji jednog od najistaknutijih regionalnih pozorišnih reditelja, Dejana Projkovskog iz Sjeverne Makedonije”, najavila je Grabež.

Prema riječima direktorice KC Bar, za zatvaranje “Ljetopisa” predviđen je balet “Mediteran” koji priređuje studio Muzičkog centra Crne Gore. Režiju potpisuje Aleksandar Vujović dok je asistentkinja koreografije Ksenija Sinđić.

Grabež je izrazila zahvalnost Osnivaču, Opštini Bar “bez koje Festival ne bi postojao” , predsjedniku Dušanu Raičeviću na bezrezervnoj i nesebičnoj podršci naglasivši da je Opština izdvojila budžetska sredstva u iznosu od 250.000 eura, dok je Ministrastvo kulture i medija sufinansiralo organizaciju Festivala sa 25.000 eura. Po riječima Grabež, očekuje se i podrška lokalnih sponzora.

Bogat i raznovrstan književni, likovni, pozorišni/filmski, muzički, bArs i prateći program, između otvaranja i zatvaranja Festivala, predstavila je PR ovogodišnjeg “Ljetopisa”, Nikoleta Dabanović.

Ona je saopštila da će Muzički segment otvoriti koncert poznate crnogorke grupe “Perper”, na ljetnjoj sceni Doma kulture, 17. jula, dok će, na istoj sceni, Crnogorski simfonijski orkestar imati svoj nastup četiri dana kasnije (21. jula), a na programu će biti čuveni Rahmanjinov klavirski koncert br. 2, solista je Aleksandar Sinčuk, dirigent Robert Homen. Koncert tria “Ardor” sa gostima zakazan je za 25.jul, svjetski priznati violinista Roman Simović održaće koncert 2. avgusta, dok je 6. (avgust) rezervisan za Omaž Radovanu Papoviću.

Ljubitelji kamerne muzike 8. avgusta će biti u prilici da otprate koncert Accordion dua Ilić, a Veče sevdaha i mediteranskog pjevanja prirediće Gradski tamburaški orkestar Pljevlja na sceni u Starom gradu 15. avgusta, dok je programom za 22. avgust predviđeno Veče filmske, evergreen, jazz i pop-rock muzike, u izvedbi Gradske muzike Budva i sastava „Broodmen“ čime će biti i okončan muzički segment “Barskog ljetopisa”, kazala je Dabanović podsjetivši da je selekcija Muzičkog programa ove godine, po prvi put, povjerena Miru Kruščiću.

Miro Kruščić
Miro Kruščićfoto: Redakcija Mediabiro

Kada je Likovni segment festivala u pitanju, selektorka Anastazija Miranović ove godine je nastavila tradicionalnu saradnju sa značajnim državnim institucijama likovne umjetnosti.

Anastazija Miranović
Anastazija Miranovićfoto: Redakcija Mediabiro

“Već 20. jula imamo otvaranje prve izložbe, pod imenom “Toplina”, a svoje radove će predstaviti FLU Cetinje. 30. jula predstavlja nam se još jedna referentna kuća, Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa festivalom „Barski ljetopis“ ove godine publici će predstaviti izložbu pod nazivom „Njegoš – 210 godina od rođenja“ i tom prilikom će neki eksponati po prvi put biti predstavljeni javnosti.

Osvrnuvči se na pomenutu izložbu, selektorka Miranović pojašnjava da se radi o predmetima koje je sam Njegoš koristio, te da će biti zastupljeni portreti najpoznatijih likovnih stvaralaca sa ovih prostora kojima je Njegoš bio inspiracija, kao i razne likovne radove na temu Njegoševog djela.

Po riječima Miranović, radi se o jako interesantnoj izložbi jer će biti multimedijalna i heterogenog karaktera, ali i ekskluzivna s obzirom da neki predmeti iz Narodnog muzeja i Biljarde do sad nisu izlagani.

12. avgust rezervisan je za izložbu slika internacionalnog umjetnika Đeljoša Đokaja”, najavljuje Dabanović i podsjeća da likovni segment festivala zatvara izložba „More i snovi“ mlade barske umjetnice Kristine Stanišić koju Festival na taj način želi da podrži, na samom početku karijere.

Sve izložbe biće postavljene u Dvorcu kralja Nikole.

Književni program čiji je selektor Milun Lutovac će, po riječima Nikolete Dabanović, zadovoljiti ukuse najšire čitalačke publike a odvijaće se na platou ispred Dvorca kralja Nikole.

Milun Lutovac
Milun Lutovacfoto: Redakcija Mediabiro

Ovaj segment započinje 19. jula, promocijom romana “Ključevi dobra i zla” autora Vuka Martinovića. 26. jula, svoje “Intimus” priče predstavlja Tijana Rakočević, dok je Portret pjesnika i pripovjedača Enesa Halilovića, istaknutog reginalnog književnika, na programu 31. jula. Dva dana kasnije, očekuje nas interesantno veče – predstavljanje četvrtog izdanja “Ex Yu rock enciklopedije”, autora Petra Janjatovića. 9. avgusta govorimo o “Muzici u staroj crnogorskoj periodici”, na književnoj večeri Senada Gačevića. “Aurora” Balše Brkovića biće predstavljena 16. avgusta dok će “Poetsko-dramski omnibus” Momčila Zekovića Zeka 21. avgusta zaokružiti “Ljetopisov” književni segment.

Pozorišni segment festivala je tradicionalno najposjećeniji i kao takav uvijek zadaje teži zadatak za sljedeću godinu, pa je selektor Milija Šćepanović ove godine prednost dao kvalitetu i odabrao predstave koje su zavrijedile sjajne kritike...

Milija Šćepanović
Milija Šćepanovićfoto: Redakcija Mediabiro

Publika će već 19. jula imati priliku da gleda predstavu CNP-a „Ujka Vanja“ po djelu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Mirka Radonjića. Upravo time, na Ljetnjoj sceni, u 21.30h, započinje pozorišni program.

“Petak i subota 28-29. jul rezervisani su za premijeru i reprizu „Dekamerona“ u režiji Dejana Projkovskog. 10. avgusta, književna publika seli u Stari Bar na pozorišnu junačku baladu „Banović Strahinja“ Narodnog pozorišta Subotica, u adaptaciji i režiji Mirka Radonjića. 23. avgusta, na Ljetnju scenu nam dolazi Narodno pozorište Beograd sa Operom u 17 pjesama pod imenom „Deca“, rađenom po romanu Milene Marković, a muziku je radila Irena Popović.

Selektor Milija Šćepanović je kreator i filmskog programa koji će se ove godine odvijati na novoj lokaciji, platou ispred Gradske biblioteke, od 7. do 14. avgusta”, najavljuje Dabanović dodajući da će, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, ove godine biti priređeni Dani jermenskog filma. Ovaj će segment biti upotpunjen i ovogodišnjim “Berlinalom”.

BArs je na “Barskom ljetopisu” prisutan već tri godine, uređuje ga novinar i publicist Željko Milović, a posvećen je afirmaciji i očuvanju urbane kulturne baštine grada i upravo je to spona između tradicionalnog “Ljetopisa” i naše nove publike. BArs izlazi iz okvira naših standardnih lokacija na kojima se odvijaju programi, dešava se u gradu, na šetalištu, u pabovima i šalje poruku da je umjetnost namijenjena i dostupna svima.

Dabanović je podsjetila da bArs obuhvata dvadeset programa, između ostalog izradu šest murala kroz grad autora Davida Husića, akademskog slikara. Od 25. jula do 25. avgusta srijedom će se raditi murali u užem gradskom jezgru i u Starom Baru. 3. avgusta, u “Doublin Pub”-u, biće priređena multimedijalna promocija albuma “Život u E-molu” VIS Bež uz premijeru spota i mini koncert sa gostima.

5. Avgust rezervisan je za sada već tradicionalnu izložbu fotografija “Crno-bijeli Bar u koloru”, a odvijaće se na korzou kod spomenika Popu Dukljaninu. Autor je Željko Milović uz pomoć Smira Karastanovića. 14. avgust obilježiće neobična “Izložba bicikala šarenih osamdesetih” čiji je autor Osman Đokić.

Dabanović sa zadovoljstvom ističe činjenicu da se, nakon nekoliko godina pauze, “Ljetopis” ponovo okreće najmlađoj publici.

“Vjerna publika je ovom Festivalu veoma važna, pa selektori osluškuju njen puls budno prateći dešavanja na kulturno-umjetničkoj sceni tokom cijele godine kod nas i u region, trudeći se da selekcijom zadovolje ukuse postojeće publike ali i zagolicaju maštu one koja će nam tek doći. Kao festival sa tradicijom dugom više od tri decenije, prepoznali smo važnost stvaranja publike od njenih najmlađih dana. Stoga je ovogodišnji prateći program posvećen upravo njima”, naglašava Dabanović.

“Selektorka Vesna Vujošević Labović je za namlađe priredila brojne radionice ali i koncerte i večernje predstave. Plažne radionice sa umjetnicama Nedom Popović i Milenom Vukoslavović biće priređivane utorkom i subotom na Topolici a četvrtkom u Šušanju, od 16. jula do 26. avgusta. Od 25. jula do 2. avgusta u Starom gradu Baru odvijaće se Škola mozaika sa akademskim slikarom Petrom Vujočevićam, dok će izložba radova Škole biti priređena 4. Avgusta u 21.00 sat u istom ambijentu”.

5, 6. i 7. avgust rezervisani su za Dane studenata. Prvi put ove godine svoje ispitne predstave prikazaće studenti Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje. 5. avgusta biće organizovan koncert “U ritmu ljubavi” Dječjeg hora “Zvjezdice”, pod dirigentskim vođstvom Ane Klepić.

Škola grnčarije biće organizovana 14., 15. i 16. Jula, vodiće je Neda Popović, a predstave koje će naša najmlađa publika imati prilike da vidi su “Luckasti klovnovi”, “Stonogica brojalica” i “Bajka o elektricitetu”.

Dabanović je naglasila da ovo nije kompletan program Festivala koji će obuhvatiti ukupno 54 večernja programa. 32 dnevne radionice, sve to na 8 lokacija u užem gradskom jezgru i u Starom gradu Baru.

“Načinom na koji ćemo realizovati ovogodišnji “Ljetopis” želimo da priđemo široj publici i da ovo, zapravo, bude jedan festival za cijelu porodicu. Festival treba da ide ka publici, a ne da čeka da mu se publika desi,” podvukla je PR festivala, “Barski ljetopis”, Nikoleta Dabanović.

Podsjećamo, kompletan program “Barskog ljetopisa” možete vidjeti na sajtu www.barskiljetopis.me, a tokom festivala o svim događajima moći ćete da se informišete i putem profila Festivala na društvenim mrežama.

Bonus video: