FOTO Osmi dan KPFD-a: Okrugli sto, "Ronja, kći razbojnika", ''Lagarije - čas o surogatu"...

Kotorski festival pozorišta za djecu se privodi kraju

2583 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa Festivala, Foto: KPFD
Detalj sa Festivala, Foto: KPFD

Red pravih dječjih, red ozbiljnih tema za odrasle, red plesa, pjesme i muzike, red smijeha, red onih zabrinutosti koje se pretvaraju u ideju da se osnažimo i budemo bliži jedni drugima, red novih saznanja i vještina koje smo zajedno naučili, red kritičkog mišljenja i još štošta..Sve je to 31. Kotorski festival pozorišta za djecu koji uz bogat dnevni program ulazi u završnicu, a po malo sjetno nam je u mislima da smo se tek počeli družiti i prepoznavati, saopšteno je iz Kotorskog festivala pozorišta za djecu (KPFD).

"Osmog festivalskog dana sa svake bande pristizao je žamor. Konstantno neka žurba, gužva, riječi, rečenice, zamisli, ali Festival je strpljivo čekao da na red dođe i vrijeme za uživanje, učenje, druženje, razbibrigu i pozorište", piše u saopštenju.

U prostoru Kreativnog haba (zgrada Starog zatvora) juče je na inicijativu Regionalne platforme “Od malih nog(u)” koja se bavi afirmacijom i razvojem pozorišta za djecu u cijelom regionu, održan okrugli sto na temu “Tranzicija Festivala u instituciju i održivost menadžerskog tipa pozorišta”.

Na okruglom stolu kojem su prisustvovali kulturni poslenici iz Kotora i pozorišni profesionalci, otvorena su pitanja budućnosti Festivala i njegove povezanosti sa osnivanjem Pozorišta za djecu i mlade u Kotoru, funkcionisanjem ove buduće opštinske javne ustanove, a bilo je riječi i o primjerima dobre prakse iz regiona.

Moderatorka je bila Marija Backović.

"U Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’ drugari iz Pozorišta za djecu i mlade, Skoplje, izvodeći predstavu ''Ronja, kći razbojnika'', koja je inspirisana istoimenom pričom poznate švedske autorke Astrid Lindgren, naučila nas je da iskreno prijateljstvo, uprkos preprekama i izazovima, ne poznaje granice. Predstava priča priču o dvoje djece koja pripadaju dvijema rivalskim bandama i započinju potpuno novu zajedničku avanturu.", navodi se u saopštenju.

"Skečeve, recitacije, plesne i muzičke tačke upakovane u program ''Pozornica dječije mašte'' imali smo priliku da gledamo na Trgu od oružja. Šarmantne tačke izveli su talentovani mališani iz osnovnih škola sa područja Kotora: OŠ ‘’Narodni heroj Savo Ilić’’, OŠ ‘’Njegoš’’, OŠ ‘’Veljko Drobnjaković’’ Risan, OŠ ‘’Ivo Vizin’’ Prčanj i OŠ ‘’Nikola Đurković’’ Radanovići.", dodaju iz KPFD-a.

Ljetnja pozornica i sinoć je bila rezervisana za četrdesetpetominutni čas ''Lagarije - čas o surogatu'', predstavu nastalu u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Kulturnog centra ‘’Nikola Đurković’’ i Dramskog studija ‘’Prazan prostor’’. Rađena po motivima filma Surogat, Dušana Vukotića, predstava govori o idejama, usamljenosti, emocijama i mašti.

Današnji repertoar se nastavlja u ovom programu:

Okrugli sto pod nazivom ''Od malih nog(u): Pozorište za 11+: teme, forme, multimedijalnost'' počinje u 10h u prostoru Kreativnog haba (zgrada Starog zatvora). Moderatorka je dramaturškinja Tijana Grumić.

U goste iz Španije stiže "Labu" pozorište koji će se predstaviti predstavom ''Alma'', u 20 h u Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’. Alma je predstava kratkog formata, o ranom djetinjstvu, koja je inspirisana pozorištem predmeta i pokretom.

Na Trgu od oružja u 21 h Udruženje plesnih umjetnika i stvaralaca Crne Gore pokazaće kroz igru, ples i muziku šta znači ''Gorjeti za ples''.

"Na Ljetnjoj pozornici, u 21.30 h imamo priliku da se sa neobičnom družinom ukrcamo na brod ludaka u potrazi za Nedođijom. Predstava ''Zašto ih nije briga'', nastala u produkciji Ka produkcije i Pozorišta mladih Sarajevo, učiniće da se i sami zapitamo zašto nas nije briga šta se događa sa prirodom i našom planetom.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: