Promocija knjige i koncert Jasne Jovićević

U okviru Podgoričkog kulturnog ljeta večeras će biti predstavljeno djelo “Dobro jutro, džezerke”

1251 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija knjige ”Dobro jutro, džezerke” Jasne Jovićević biće održana večeras u Podgorici, u dvorištu Galerije “Risto Stijović” u 21 čas, a u sklopu tog programa će prirediti i kraći solo koncert, a u organizaciji manifestacije Podgoričko kulturno ljeto.

“U prvom dijelu večeri, autorka će kroz studiju slučaja - umjetničko istraživanje u muzici, analizu grupnih intervjua regionalnih muzičarki, muziciranje i prepričavanje svog iskustva kroz storiteling pokazati da se kreiranje i čitanje rodnog identiteta u džezu dešava usljed specifičnih žanrovskih konstrukcija, stereotipizacije, ali će se osvrnuti i na strategije kojima se džezerke služe da osvoje i zadrže svoj položaj kao ravnopravne i prihvaćene akterke unutar muzičke i društvene prakse džeza”, navodi se u najavi, a nakon toga slijedi koncert.

Dr Jasna Jovićević je saksofonistkinja i kompozitorka, istraživačica u umjetnosti. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji “Franc List” u Budimpešti na smjeru džez saksofon, magistrirala muzičku kompoziciju na Jork univerzitetu u Torontu i stekla naučni doktorat na smjeru transdisciplinarnih studija savremene umjetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Jovićević se bavi istraživačkim i umjetničkim radom u polju savremene i džez muzike, s akcentom na rodnost i interaktivne strategije improvizacije u džezu. Dobitnica je međunarodnih nagrada za izvođenje i kompoziciju, kao i za stvaralački rad u domenu umjetničkog istraživanja. Nastupala je širom Evrope i Sjeverne Amerike, kao kompozitorka, solistkinja ili članica orkestara. Do sada je objavila šest autorskih albuma, pokrenula je i vodila ženski regionalni big bend New Spark Jazz Orchestra i objavila više značajnih naučnih radova. Predavačica je na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i trenere u Subotici, trenerica je joge i vodi edukativne i umjetničke projekte u Udruženju “Artrust”, Subotica. Česta je gošća crnogorske džez scene.

Bonus video: