Stefan Milenković i novosadska Kamerata otvaraju “Dane muzike”

Večerašnjim koncertom u Herceg Novom počinje bogato kulturno ljeto

1100 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Spektakularnim koncertom Stefana Milenkovića i Kamerate iz Novog Sada danas će biti otvoreno jubilarno 40. izdanje Međunarodnog festivala “Dani muzike” u Herceg Novom u 21 čas na Kanli kuli, čime istovremeno počinje bogato kulturno ljeto u tom gradu.

Pod sloganom “Ljepota klasike” do 20. jula će na više lokacija biti održano devet koncerata umjetničke muzike.

Dani muzike
foto: Promo

Ovogodišnje izdanje manifestacije je posebno značajno zbog jubileja, ali i zbog toga što su u programu zastupljeni mladi talenti iz Herceg Novog, kazala je ranije sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo, pozivajući mještane i goste da posjete najavljene koncerte.

A odabrani program ove godine je omaž upravo jugoslovenskim danima muzike, festivalu koji je bio najprestižnija domaća svetkovina klasične muzike, istakao je umjetnički direktor i selektor festivala prof. Boris Kraljević. On je podsjetio i da je svoj prvi službeni nastup Stefan Milenković, kao dijete, imao u hotelu Plaža, kada je i počela njegova karijera.

Dani muzike
foto: Promo

“Kamerata Novi Sad je jedan je od najuzbudljivijih ansambala na našim prostorima, zbir izuzetnih solista, individualaca koji svojom posvećenošću muzici, međusobnim prijateljstvom i disciplinom stvaraju jedinstvenu zajedničku energiju i zvuk”, navodi se u najavi i podsjećajući na riječi Isidore Žebeljan, dodaju da ansambl parira renomiranim evropskim orkestrima. O virtuoznosti Stefana Milenkovića, brojnim priznanjima i nastupima širom svijeta, suvišno je govoriti.

Milenković
Milenkovićfoto: JUK Herceg fest

Kraljević je najavio i da će Niška crkvena pevačka družina “Branko”, koja nastupa sjutra u 21.30 časova na Kanli kuli, izvesti repertoar koji do sada nikada nijesu izvodili, a u koji su uvrstili Rahmanjinova djela povodom 150 godina od njegovog rođenja.

“Kroz 40 godina postojanja ova svetkovina klasične muzike je prvo nosila naziv Jugoslovenski festival Dani muzike, a sjedište je bilo u Budvi, potom Svetom Stefanu, a potom je 1981. godine stigao u Herceg Novi i tu ostao do 1993. godine kada su svima poznate okolnosti prekinule umjetnost”, podsjetila je prof. Milena Lučić koja je 20 godina na čelu Savjeta festivala.

Ona je dodala i da je poseban kuriozitet to što je u Herceg Novom posljednji put okupljena Jugoslavija u malom...

Novosadska Kamerata
Novosadska Kameratafoto: JUK Herceg fest

“Što je najbolji dokaz koliko je umjetnost velika i plemenita jer smo svi bili zajedno i onda kada su nas itekako razdvajali”, kazala je Lučić.

Ona je podsjetila da je festival obnovljen 2004. godine na predlog prof. Lazara Seferovića i od tada do danas, pod nazivom Međunarodni festival Dani muzike, publika u Herceg Novom imala je mogućnost da uživa u koncertima umjetnika sa svih kontinenata. Lučić je istakla i da je “reproduktivna umjetnost neobična i velika jer se trenuci jednom doživljeni ne ponavljaju, a svaki naredni je bar za nijansu drugačiji”.

“Ona ostavlja dubok trag u našim dušama i sjećanjima. Ostavlja i potrebu za stalnim ponavljanjem. Zato neka ovaj festival traje i neka živi kao svjetlost okrenuta naročito ka našim mladim generacijama”, poručila je Milena Lučić.

Bonus video: