Promocija knjige “Betwixted” Ane Aleksić večeras u Podgorici

Knjiga je izdata pod okriljem eksperimentalnog mikroizdavačkog projekta Varikina

1292 pregleda 0 komentar(a)
Iz knjige, Foto: Privatna arhiva
Iz knjige, Foto: Privatna arhiva

Promocija umjetničke knjige “Betwixted” akademske slikarke iz Crne Gore Ane Aleksić, biće upriličena danas u Podgorici, u Fotografskoj galeriji “F64” u 20 časova.

“Krajem prošle godine umjetnica Ana Aleksić počela je da pravi kolaže od nađenih fotografskih negativa nepoznatog autora iz 70-ih godina. Kratak eksperiment doveo je do nastanka više od stotinu kolaža, od kojih većina, skupa sa svojim pozitivima, formira ovu knjigu”, obrazloženo je u saopštenju.

Knjiga je izdata pod okriljem eksperimentalnog mikroizdavačkog projekta Varikina. Uvodnu riječ napisala je istoričarka umjetnosti Jelena Matić, a knjiga je štampana na rizografu sa koricama u sitoštampi u Matrijaršiji i Novom Obrtu, koji su podržali izdanje na 168 strana.

Iz knjige
Iz knjigefoto: Privatna arhiva

“Pored pitanja o poziciji autora, aproprijaciji i originalnosti u procesu stvaranja umjetničkog djela, ovi radovi ispituju i žensko tijelo, njenu seksualnost i senzualnost, seksualnu objektifikaciju, erotiku i odnos erotike i pornografije”, navodi se u opisu.

Umjetnička knjiga 'Betwixted'
Umjetnička knjiga "Betwixted"foto: Privatna arhiva

Iz galerije “F64”, gdje je u toku i izložba fotografija “Iza lika” čuvenog fotografa Nebojše Babića, pozivaju na događaj i obilježavanje druge godine uspješnog rada kojim se galerija izdvojila na umjetničkoj i fotografskog sceni kako Crne Gore, tako i regiona.

“Dođite da zajedno istražimo sadržaj između korica Anine knjige i proslavimo drugi rođendan naše galerije ‘F64’”, zaključak je saopštenja.

Bonus video: