Krsto Andrijašević donirao po dvije skulpture Narodnom muzeju CG i JU Muzeji i galerije Podgorice

U ime Narodnog muzeja Crne Gore donaciju je primio direktor Jakša Ćalasan, a u ime JU Muzeji i galerije Podgorice rukovoditeljka muzejskog sektora Ljiljana Karadžić

4958 pregleda 2 komentar(a)
Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan i Krsto Andrijašević, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan i Krsto Andrijašević, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Jedan od najznačajnijih savremenih crnogorskih umjetnika, Krsto Andrijašević poklonio je dvije skulpture: „Muškarac“(2022) i „Žena gučica“ (2022) Narodnom muzeju Crne Gore i dvije skulpture: „Žena sa ravnom suknjom“ (1980) i „Žena sa plisiranom suknjom“ (1980) JU Muzeji i galerije Podgorice, saopšteno je iz Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju.

U ime Narodnog muzeja Crne Gore donaciju je primio direktor Jakša Ćalasan, a u ime JU Muzeji i galerije Podgorice rukovoditeljka muzejskog sektora Ljiljana Karadžić.

Rukovoditeljka muzejskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice, Ljiljana Karadžić i Krsto Andrijašević
Rukovoditeljka muzejskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice, Ljiljana Karadžić i Krsto Andrijaševićfoto: Narodni muzej Crne Gore

"Oni su se toplo zahvalili umjetniku na vrijednim poklonima koji će obogatiti kolekcije muzeja", navodi se u saopštenju.

"Krsto Andrijašević je rođen 1948. godine u Balosavamu kod Vilusa. Završio je Pedagošku akademiju u Nikšiću, a diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti, vajarski odjsjek u Beogradu. Imao je veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu i dobitnik je više nagrada Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Dobitnik je i najvećeg priznanja Crne Gore - Trinaestojulske nagrade i ima status istaknutog kulturnog stvaraoca od 2018. godine", pieš u saopštenju Narodnog muzeja.

Bonus video: