Osvrt na KotorArtić: Formiranje muzičkog ukusa najmlađih

Pred najmlađom publikom, umjetnici su izveli dvije opere za djecu, “Cvrčak i mrav” i “Pčelica dana”

742 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KotorArt
Foto: KotorArt

Operska scena u malom, opera za najmlađe, radost i kultura slušanja umjetničke muzike - samo su neki od mnoštva aspekata izvođačke umjetnosti prepoznati u nastupu Udruženja Visoko C na KotorArt Don Brankovim danima muzike.

Pred najmlađom publikom, umjetnici su izveli dvije opere za djecu, “Cvrčak i mrav” i “Pčelica dana”.

Na dva kotorska punkta - u srijedu 19. jula u Starom gradu na Trgu od oružja, i u četvrtak 20. jula u Dobroti na ponti kod Sente, većina posjetilaca se prvi put susrela sa operom i njenim raznorodnim numerama.

KotorArt
foto: KotorArt

Operu “Crvrčak i mrav” prema motivima poznate Ezopove basne napisala je Marija Cvijić, inače sopran Udruženja Visoko C, dok je operu “Pčelica Dana” komponovao Petar Jovanović. Kratke po trajanju, dovoljno da održe pažnju djece, a savremene po aranžmanu, opere sadrže pjevačke numere djeci lako razumljive, i po tekstu i po melodiji.

Pored soprana Marije Cvijić, uloge iz dečijih priča i basni tumačili su tenor Branislav Cvijić i bariton Ivan Nikolić, dok je klavirsku dionicu svirala pijanistkinja Marina Mikić.

KotorArt
foto: KotorArt

Nije mnogo prilika, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, da se prikazuju opere za djecu. Stoga, Udruženje umjetnika Visoko C iz Novog Sada jeste jedinstvena trupa koja utiče na izgradnju muzičkog ukusa kod najmlađih, doprinosi razvoju kreativnosti i jačanju njihovih ličnosti.

Umjetnici su do sada ostvarili više stotina nastupa, a pored pomenutih opera koje su izveli na KotorArtu, na repertoaru se nalazi “Čarobna frula”, prema muzici iz istoimene opere Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i opere za djecu koje su kompozitori pisali prema već poznatim basnama i dječijim pričama: “Mačak u čizmama” (Cezar Kjui), “Pepeljuga” (Edvard Poldini), “Snježana” (Petar Krstić), “Crvenkapa” (Petar Jovanović), “Ivica i Marica” i “Čardak ni na nebu, ni na zemlju” (Marija Cvijić).

KotorArt
foto: KotorArt

Kako je muzičko obrazovanje veoma važan segment u razvoju ličnosti, prilike da se djeca neferomalno obrazuju - dakle, izvan obrazovnog stistema, nijesu česte u oblasti operske umjetnosti. Zahvaljujući Don Brankovim danima muzike i njihovom tradicionalnom programu KotorArtić, djeca su imala priliku da se upoznaju sa svim elementima opere: arijama, recitativima, dijalozima, pjevačkim ansamblima, uvertirom, plesom. A u plesu, kao interaktivnom dijelu opere “Pčelica Dana”, rado su učestvovali najmlađi posjetioci festivala.

Bonus video: